Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цяла България чества националния си празник

Снимка: архив

На 3 март цяла България отбелязва с тържества националния си празник - 145-ата годишнина от Освобождението на България от османско иго. 

От 11:00 часа президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по издигане на националното знаме на България пред Паметника на Незнайния воин в София, където ще бъде отдадена почит пред паметта на загиналите за свободата на България. 

От 18:30 часа на площад „Народно събрание“ на тържествената заря-проверка Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. 

Историческият връх Шипка в Стара планина също е център на тържествата, в тях ще се включи премиерът Гълъб Донев. Началото им е от 11:00 часа. Паметникът на свободата на върха ще работи с удължено работно време до 19:00 часа.

Бургас отбелязват празника с тържествени ритуали, голямо хоро и автошествие. То събира за шеста година родолюбиви българи под българския трибагреник. Ще премине през главните улици и булеварди на града и ще се насочи към Българово, за да бъде почетена паметта на християните, посечени в храм Свети Атанасий през 1878 г.

В Крумовград ще бъдат положени венци пред паметниците на Руския воин и Капитан Петко войвода. 

В Ловеч паметта на руските войни и местните жители, дали живота за Освобождението, ще бъде почетена едновременно пред паметниците на Цачо Шишков, Кървавия камък, както и пред 12-те монумента в Алеята на българо-руската дружба в парка "Стратеш".

Факелно шествие под надслов "Да запалим огъня на родолюбието“ организира Община Берковица. Атрактивното събитие ще състои в Берковския Балкан на ски писта "Ком" от 18:30 часа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30