Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се отбелязва 3 март по света?

Снимка: Биляна Николова

145-ата годишнина от Освобождението на България се отбелязва не само в страната, но и от българите зад граница. Молебен за падналите в националноосвободителните борби ще отслужи днес българският свещеник в Кипър отец Станислав Симеонов като част от честването на 3 март в българското училище „Народни будители“ в град Паралимни. В кипърската столица Никозия се провеждат „Дни на България 2023“ и „25 години Съюз на българите в Кипър“. Празничен концерт ще се състои на 4 март в град Лимасол по инициатива на Съюза на българите в града, българския културен клуб „Възраждане” и българското училище „Св. Климент Охридски”. В него ще участва обичаният изпълнител Орлин Горанов, предава кореспондентката ни Бранислава Бобанац.

В щата Охайо, САЩ, обявиха 3 март за Ден на България. Това стана с прокламация на губернатора Майк Деуайн, в която се казва, че това е знак на признателност и почит към приноса на македонските и български имигранти, дали много за социалния, икономически и културен просперитет на щата, предава кореспондентката ни Елена Цанева.
В неделя, 5 март, българите в ЮАР ще се съберат в Българския културен център, за да отбележат празника с програма, подготвена от децата от българското неделно училище "Слънчо" и танцова група “Българска роза”.
"За Освобождението на България отдават живота си хиляди руски, украински, финландски, румънски, сръбски войници, като и хиляди  верни синове на българския народ". Това отбелязва в обръщението си по повод празника президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Той напомня, че в Опълчението участват и около 1000 бесарабски българи, сред които Данаил Николаев, Стефан Любомски, Стефан Кисов, Аврам Гуджев и др. В знак на преклонение пред паметта на предците, жертвали се за свободата на България, по инициатива на Асоциацията през 2012 г. в Болград е издигнат Мемориал на българските опълченци.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът и лидерът на ДПС честитиха на мюсюлманите Курбан Байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан Байрам. В пожеланията си той подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват..

публикувано на 16.06.24 в 09:56

Съвместни екипи на български и румънски полицаи ще следят за безопасността в Силистра и Кълъраш

На 16 юни започват работа съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи, които за поредна година ще се грижат за безопасността на движението в районите на Силистра и Кълъраш през летния сезон, съобщиха от МВР.  Съвместната контролна..

публикувано на 16.06.24 в 06:15

Слънчева неделя над по-голямата територия от страната

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Максималните температури ще са..

публикувано на 15.06.24 в 19:05