Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна:

Роберта Мецола призова страните от ЕС да изпратят изтребители на Украйна

Роберта Мецола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призова страните от ЕС сериозно да обмислят изпращането на изтребители на Украйна, съобщава ДПА. В украинския град Лвов тя се срещна с президента Володимир Зеленски и председателя на парламента Руслан Стефанчук и поднесе цветя на паметника на загиналите войници. Програмата й включваше също участие в международната конференция "Обединени за справедливост“ с основна тема как Русия да бъде подведена под отговорност за агресията срещу Украйна. Мецола подчерта, че ще продължи да призовава за предоставяне на военното оборудване, от което Украйна се нуждае, за да победи. Що се отнася до бъдещото еврочленство на страната, тя заяви, че е впечатлена от темпото, с което Украйна напредва, и се надява преговорите за присъединяването й да започнат още през настоящата година.

Въпреки ожесточените сражения по улиците на Бахмут и увеличения руски натиск върху украинската отбрана, градът не е под руски контрол, информира БиБиСи. Агенцията цитира зам.-кмета Олександър Марченко, според когото целият град е унищожен и почти няма здрава сграда. Междувременно войници от руската армия и от групировката “Вагнер” са напреднали в северните предградия, а войските на Киев са взривили два важни моста в района, за да попречат на придвижването в източна посока. Тринайсет станаха жертвите на ракетния удар в Запорожие от четвъртък. При атаката срещу пететажна жилищна сграда загина и дете.

Украинският енергиен министър Герман Галущенко каза, че страната му е преодоляла последиците от руските удари, които повредиха половината от енергийната инфраструктура, и излиза от зимата напълно запасена с горива.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

Хората с български паспорти в Северна Македония гласуваха и за управляващите, и за опозицията

На 8 май в Северна Македония се проведоха извънредни парламентарни избори и втори кръг на президентските избори. Преди гласуването един от водещите албански публицисти в страната нарече българите "сираци" в предизборната кампания, защото нито една..

публикувано на 09.05.24 в 17:15

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30