Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украинската армия отстъпва организирано в Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското военно командване вероятно е заповядало ограничено тактическо изтегляне от град Бахмут, който по думите на президента Володимир Зеленски се превърна в "болезнена и трудна" точка на битката за Донбас. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW съобщи, че заради разрушаването на железопътния мост над река Бахмутка украинските военни са се изтеглили от североизточната част на разрушения град и района на гара Ступки. Твърде рано е да се твърди, че украинските части са решили окончателно да се изтеглят от Бахмут. Те остават на западния бряг на реката, уточняват от ISW. В института са убедени, че дори да се изтеглят от Бахмут, украинските части ще го направят постепенно, като максимално изтощават руското настъпление.

Собственикът на паравоенната групировка "Вагнер" Евгений Пригожин се оплака в Телеграм, че частната му армия изпитва недостиг на боеприпаси и предупреди, че ако бъдат принудени да се оттеглят от Бахмут, целият руски фронт ще рухне, съобщи REUTERS.

Германският канцлер Олаф Шолц каза пред CNN, че ще има последици, ако Китай изпрати оръжия на Русия за войната в Украйна. Но той изрази оптимизъм, че Пекин няма да направи това. 

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, която беше гост на Шолц в двореца Мезеберг, допълни, че ЕС засега не разполага с доказателства, че Китай обмисля доставяне на оръжия на Русия, посочва DPA.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30