Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руската армия е овладяла източната част на Бахмут

Снимка: AFP

Според данните от геолокацията руската армия в Бахмут от 6 до 7 март е напреднала с 200 метра, като напълно е овладяла източната част на града отвъд река Бахмутка, съобщи базираният в САЩ институт за изследване на войната – ISW. Същевременно украинските сили се опитват да настъпят на запад от града и да разблокират част от пътищата в района.

Анализаторите от ISW твърдят, че дори тактически да успеят да овладеят Бахмут, руските сили нямат достатъчна мобилност, за да постигнат оперативен ефект на бойното поле и да настъпят успешно към Константиновка или към Славянск и Крaматорск. "След 10 месечен щурм руската армия едва ли може да постигне повече от тактическа победа", констатират от института ISW.

На пресконференция координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби изтъкна три причини поради които Вашингтон подкрепя отбраната на Украйна срещу руската агресия. Според Кърби, това е война за независимост и за съществуването на самата Украйна. Той даде за пример, че в своята война за независимост САЩ също на два пъти са получавали чуждестранна подкрепа. Вторият фактор е влиянието на конфликта върху световната икономика най-вече за енергетиката и доставката на храни. Ако светът позволи завоюването на Украйна, руският президент Владимир Путин няма да се спре. Никой не знае, коя ще бъде следващата му цел. "До колко още материални и човешки жертви, в това число и американски, ще се стигне след това", запита Кърби, цитиран от mignew.com.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35