Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско момче за втори път е световен шампион по скоростна математика

Калоян Гешев
Снимка: БНТ

12-годишният Калоян Гешев от София защити световната си титла по скоростно смятане на ум. За втора поредна година той е номер едно, съобщиха организаторите от Световното първенство по умствена скоростна математика. Сребърният и бронзовият медал са отишли при представители от Индия. 

До последния кръг Калоян и неговият основен съперник Арян Шукла от Индия са имали изравнени резултати, но Гешев е успял да се наложи като решава финалната сложна задача само за 8 секунди. В историята на състезанието в което участват над 50 деца от 13 страни българското момче е второто от Европа, което успява да спечели надпреварата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чудо с лековита вода събира хиляди хора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград

Хиляди хора ще се съберат днес край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград. Всички те вярват в поверието, че през тази нощ извиращата от скалите вода става лековита и изцерява различни болести. Чудото се случва именно с настъпването на..

публикувано на 05.05.24 в 13:46

Врачански майстори направиха параклис в хралупата на черница

Параклис, оформен в хралупата на стара черница в двора на етнографския музей във Враца, е великденският подарък, който майстори от Северозападната задруга за стари занаяти направиха на своите съграждани за Великден. В естествената кухина в дървото..

публикувано на 05.05.24 в 10:32
Румен Радев

Румен Радев: На Великден нека си пожелаем вяра и сили за достойни дела в наситения с изпитания живот

Президентът Румен Радев поздрави българите за Възкресение Христово. “ Пожелавам здраве, мир и любов във всеки български дом! Нека светлината и радостта на най-големия християнски празник изпълват сърцата и мислите ни и укрепват взаимното..

публикувано на 05.05.24 в 09:50