Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Европарламента честваха годишнината от спасяването на българските евреи

Снимка: Ангелина Пискова - кор. на БНР в Брюксел

ЕС трябва да ни помогне да направим игрален филм за спасението на българските евреи и да бъде разпространен в цял свят, каза пред БНР Михаел Бар-Зоар, автор на документалния филм и книгата "Извън хватката на Хитлер". Лентата беше представен в Европарламента на конференция, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, организирана от български евродепутати. "Днес, когато се навършват 80 години от това героично спасяване, във време на геополитически сътресения, причинени от агресор на нашия Изток, нека си спомним колко е важно никога да не мълчим пред злото", каза в посланието си до участниците председателката на Европарламента Роберта Мецола, предава кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова.

Бар-Зоар е бил 10-годишен, когато напуска България през 1948 г., за да замине с родителите си в Израел. През Втората световна война, на 4 години той е изселен със семейството си в провинцията и си спомня: "Има една снимка, взета случайно по 24 май 1943 г. - денят на депортацията. Майка ми е прегърната с четири български жени, четири християнки. Майка ми е единствената с еврейска звезда. И такава снимка не може да бъде взета в никое друго място в Европа", казва писателят.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28