Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София представят творчеството на Ян Сверак - чешки режисьор, носител на „Оскар”

Снимка: Чешки център София

Прожекция на шест филма, създадени през годините от популярния чешкия режисьор и носител на "Оскар” Ян Сверак, показват в Чешкия културен център в София до 17 март. Самият режисьор ще бъде гостна 27-ия София Филм Фест, по покана и на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София.

В рамките на кинофестивала той ще представи своя най-нов филм "Витлеемска светлина" (на 18 март), а междувременно зрителите в София могат да гледат и ретроспектива на негови творби. Сред подбраните филми, които ще бъдат прожектирани с вход „свободен” в Чешкия център са "Начално училище", "Акумулатор 1", "Пътуването", "Тъмносин цвят", "Амбалаж" и наградения с "Оскар" за чуждоезичен филм "Коля". Стартът дава на 10 март дебютния филм на Сверак - "Начално училище". Действието се развива след края на Втората световна война, а разказът е през погледа на малко момче с голямо въображение. Сценарият е написан от бащата на Ян, Зденек Сверак, и съдържа много биографични елементи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Алек Попов вече е сред небесните класици

На 58 години си отиде писателят Алек Попов, съобщиха от Българската академия на науките (БАН). Авторът на "Мисия Лондон", "Черната кутия", "Митология на прехода", "Сестри Палавееви", "Мисия Туран" и др. произведения е починал на 22 март...

публикувано на 22.03.24 в 13:45

Персонажи от българския театър представя галерия "България" в Рим

"Нощни персонажи" – така е наречена експозицията, посветена на българския театър, която ще бъде представена на 23 март в историческия център на Рим. Изложбата е един от най-забележителните проекти, които свързваме с европейската инициатива "Нощ на..

публикувано на 22.03.24 в 06:25

"Пътешествието на българските книги" в Париж, Страсбург и Лион

В Париж на 25 март от 18:30 часа местно време стартира третото издание на кампанията "Пътешествието на българските книги", популяризираща съвременната българска литература във Франция. Това ще бъде литературна среща, която ще се проведе в "360..

публикувано на 20.03.24 в 21:30