Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерията в Кюстендил представя местни художници от еврейски произход

По повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, в кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора”, е подредена експозиция на две поколения местни художници от еврейски произход: Мориц Бенционов (1898 – 1941) и Арон Алкалай (Анрико)  (1924 – 2012).


Характерно за град  Кюстендил, където в преминава творческия път на Владимир Димитров-Майстора, е, че отношенията между различните етноси там винаги са били мирни и безконфликтни. През 1919 г. и 1920 г. в града се организират първите общи художествени изложби. В тях участват млади и талантливи художници – студенти и гимназисти, които по-късно ще формират гръбнака на националното ни изкуство. Личността на Владимир Димитров-Майстора става своеобразен притегателен център, около когото се сплотява начинаещата творческа група. Известно е, че именно големият художник е първият, забелязал и насърчил дарбата на младия Мориц Бенционов. Тих, скромен, с разклатено здраве, той създава произведения, които се нареждат сред големите постижения на българското изобразително изкуство от 30-те и 40-те години на ХХ в. Твори най-вече пейзажна живопис, вдъхновен от естествения допир с природата от Кюстендилския край. Критиката го нарича „романтичен пейзажист на кюстендилската долина“.


Художникът Арон Леон Алкалай (Анрико) също е роден в Кюстендил и постъпва в Художествената академия през 1944 г. Учи стенопис при проф. Кирил Цонев. Емигрира в Израел в годината на завършване на Академията – 1948-а. Арон Леон Алкалай преподава живопис в Института за изкуство – Бат Ям, в училище за изкуство и в държавния институт за учители по рисуване.

Снимки: Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” - Кюстендил



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29