Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Руските въздушни удари са поразили 8 украински енергийни цели

Снимка: REUTERS

Руските ракетни атаки срещу цялата територия на Украйна на 9 март са най-големите от началото на 2023 г. и доведоха до цивилни жертви, спиране на ток, вода и отопление в населените места. Най-тежка е обстановката в Харковска и Житомирска област, заяви президентът Володимир Зеленски. Сериозна е ситуацията и в Одеса, Днепропетровска и Запорожка области и в Киев.

САЩ осъдиха нападенията, а европейски страни призоваха на Украйна да бъдат осигурени бойните самолети, за самоотбрана. От изстреляните 95 ракети, 7 от които свръхзвуковите „Кинжал“, Украйна е свалила 34 ракети. Русия е поразила 8 украински енергийни обекта. Според базираният в САЩ Институт за изследване на войната – ISW целите на въздушния терор са единствено пропагандни. Ракетните удари няма да подронят украинската воля за съпротива и няма да подобрят руските позиции на фронта, твърдят от ISW.

Следващите 6 месеца на бойното поле са критични за конфликта в Украйна, каза директорът на ЦРУ Уилям Бърнс на изслушване пред ресорната комисия в Конгреса на САЩ. Руската армия ще успее да постигне тактически успехи, но според американското разузнаване те няма да бъдат значителни, цитира думите на БърнсAFP.

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че според него руският президент Владимир Путин няма намерение да преговаря за слагане край на войната в Украйна, предаде REUTERS. Канцлерът подчерта, че Украйна сама трябва да реши при какви условия е готова да приеме мир.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Сърбия е недоволна от препоръката Косово да бъде приета за член на ПАСЕ Комитетът по политически въпроси и демокрация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа даде положително становище по кандидатурата на Косово за членство в..

публикувано на 29.03.24 в 10:35

Президентът започна срещите с възможните служебни премиери

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Според конституционните промени от края на 2023 г., държавният глава може да избере служебния премиер от ограничен списък от 10 кандидати. Това са председателят на..

публикувано на 28.03.24 в 17:50

ИТН върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство веднага при връчването му

Партия "Има такъв народ" (ИТН) благодари за доверието на президента Румен Радев и върнаха обратно третия мандат за съставяне на правителството. Папката беше върната празна от заместник-председателя на парламентарната група на ИТН Ивайло Вълчев с..

публикувано на 28.03.24 в 12:09