Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Масови протести в Гърция заради жп катастрофата с десетки загинали


В Гърция не стихват протестите след тежката жп катастрофа от вечерта на 28 февруари, когато близо до град Лариса челно се удариха пътнически и товарен влак. При инцидента загинаха 57 души, много от които - студенти. На 8 март страната беше блокирана от мащабна 24-часова стачка с искане за съдебно преследване на отговорните. Затворени останаха държавни институции, университети и пристанища. Синдикатите съобщиха за 50 хиляди демонстранти само в Атина. Студенти и ученици скандираха пред гарите: "Убийци!" и "Заплащаме печалбите ви с нашия живот", предаде от Гърция кореспондентката на БНР Катя Пеева. Министърът на транспорта Костас Караманлис подаде оставка, а гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пое политическа отговорност за катастрофата. Според синдиката на железничарите инцидентът е резултат не само на човешка грешка, но и на бездействието на Министерството на транспорта в последните години. Автоматизираните системи за управление на движението не работят и на практика всичко се прави ръчно. Железничарите, които са в продължителна стачка след катастрофата, обявиха, че ще пуснат влаковете само при пълни гаранции за сигурност.

Американски мониторинг преди местните избори в Албания


САЩ започва засилен мониторинг преди местните избори в Албания, които ще се проведат на 14 май 2023 г., предаде Албанското радио и телевизия. Наблюдението ще е основно върху чистото криминално минало на кандидатите, гарантирането на правото на свободен и анонимен избор, наказването на опитите за купуване и продаване на гласове и гарантирането на сигурността на личните данни на гражданите. Посланичката на САЩ в Албания Юри Ким се срещна с лидерите на Социалистическата партия на Албания, Партията на свободата и Демократическата партия, с изключение на лидера на една от двете й фракции – тази на Сали Бериша. Ким подчерта важността на честното и прозрачно провеждане на местните избори в съответствие с албанските закони и международните стандарти.

След протести Турция отмени забраната за износ на домати


Само пет дни просъществува забраната на турското правителство за износ на домати от страната. Тя беше отменена заради протести на турските производители. Ограничението предизвика безпокойство и у нас, тъй като заплашваше да предизвика дефицит и в България. Страната ни внася основните количества домати от Турция, тъй като българското производство излиза по-късно на пазара. По данни на българското земеделско министерство от внесените общо 75 000 тона от този зеленчук през първите 10 месеца на миналата година, 46 000 тона са дошли от южната ни съседка. Забраната за износ до средата на април беше въведена от Анкара  като мярка за "гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилизиране на цените" след катастрофалното земетресение. Мярката предизвика бурно недоволство у местните производители и се стигна до блокада на магистрали.

"Добруджанската баница" става защитен продукт на Румъния


"Добруджанската баница" ще бъде регистрирана като защитен географски продукт на Румъния, а не на България. Северната ни съседка се бори за това от 2017 г., каза пред БНР - Радио София проф. д-р Ана Кочева от Института за български език на БАН. По думите й, добруджанската баница е характерна и за всички български села от Добруджанския регион, където е известна като "добруджанска кавърма". "Доколкото разбирам това ще бъде пред света истинският произход на този продукт. Всички производители, които се намират в този географски район в Румъния, ще имат права върху продукта и разбира се, съседите, т.е. ние, няма да имаме нищо общо с добруджанската баница", коментира Кочева. Румънското издание Romania-insider напомня, че "добруджанската баница" става защитен географски продукт на Румъния въпреки съпротивата на България, основаваща се на общата история на региона Добруджа, обхващащ територии от двете държави. България ще получи правото да използва името, но само на местно ниво, посочва изданието.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА /БГНЕС, twitter@USEmbassyTirana, БНР-архив
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

България и Украйна домакинстват конференция, посветена на сигурността в Черно море

България и Украйна ще бъдат съвместен домакин на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Форумът е организиран от българските и от украинските министерства на външните работи и на..

публикувано на 15.04.24 в 06:00

Започва регистрацията на партии и коалиции за участие в изборите на 9 юни

От днес Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции, които желаят да участват в изборите на 9 юни за европейски и български парламент. Крайният срок за подаването на заявления е 24 април. В..

публикувано на 15.04.24 в 07:00
Румен Радев

Румен Радев осъди ескалацията на напрежението в Близкия изток

Президентът Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според него всички страни трябва да се въздържат от по-нататъшна употреба на..

публикувано на 14.04.24 в 14:14