Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Според изследване на "Галъп":

Първите две формации - с изравнени резултати на изборите, третата също е под въпрос

Ако изборите се провеждаха сега, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти еднаква подкрепа с 27,2% и 26,6%. След тях се нареждат ДПС и „Възраждане“ пак със сходни резултати, съответно с 13,4% и 12,3%. БСП запазва петото място с 7,3%. Близо до бариерата са „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, което отчита нагласите от началото на кампанията, която тепърва се проявява. Затова и на числата за момента се гледа като на актуална снимка на нагласите, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Според проучването, заявилите, че ще гласуват са 40,6%, което предполага активност, близка до тази от предходните избори. Около 4,4 % от тях са посочили, че ще упражнят правото си на глас с „Не подкрепям никого“.

Изследването на Галъп е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети.

Още от категорията

Започва информационна кампания на ЕК за приемането на еврото

Представителството на Европейската комисия у нас започва от днес информационна кампания за приемането на еврото, съобщи пред БНТ Бойко Благоев, и.д. ръководител на представителството на ЕК в страната ни. По думите му, целта е тя да отговори на въпроса как..

публикувано на 04.09.23 в 11:17
Ваня Григорова

Ваня Григорова е кандидатът за столичен кмет на "БСП за България"

Коалиция "БСП за България" официално издигна кандидатурата на Ваня Григорова за кмет на София. “ Тръгваме в нелека битка за София, ние ще се борим най-вече за това “сглобката”, която се получи на национално ниво, да не позволим да се получи отново и..

публикувано на 02.09.23 в 17:15

От президентството има опити да бъде свалено правителството

“ Атаките от президентството започнаха още преди да бъде съставено правителство – през цялото време от президенството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство ”. Това каза пред бТВ премиерът Николай Денков по повод..

публикувано на 02.09.23 в 12:05