Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според изследване на "Галъп":

Първите две формации - с изравнени резултати на изборите, третата също е под въпрос

Ако изборите се провеждаха сега, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат почти еднаква подкрепа с 27,2% и 26,6%. След тях се нареждат ДПС и „Възраждане“ пак със сходни резултати, съответно с 13,4% и 12,3%. БСП запазва петото място с 7,3%. Близо до бариерата са „Български възход“ с 3,7%, „Има такъв народ“ – с 3,4% и „Левицата“ – с 3,2%.

Данните са от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, което отчита нагласите от началото на кампанията, която тепърва се проявява. Затова и на числата за момента се гледа като на актуална снимка на нагласите, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., са възможни динамични развития, включително в последния момент.

Според проучването, заявилите, че ще гласуват са 40,6%, което предполага активност, близка до тази от предходните избори. Около 4,4 % от тях са посочили, че ще упражнят правото си на глас с „Не подкрепям никого“.

Изследването на Галъп е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Няма паралел между ротацията на премиерите в България и Румъния

В Румъния имаше правила, коалиционно споразумение още в самото начало, когато беше създаден техния кабинет и затова беше много по-лесно и просто да бъде извършена тази ротация. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в отговор на журналистически..

публикувано на 23.03.24 в 08:47

През август в София ще дойде нов посланик на Обединеното кралство

Натаниъл Копси е назначен за посланик на крал Чарлз Трети в Република България, наследявайки д-р Роб Диксън, който ще премине на друга длъжност в дипломатическата служба, се казва в прессъобщение на британското посолство. Посланик Копси ще..

публикувано на 22.03.24 в 16:35

По съседски: Събития с балкански адрес

Дачич благодари на Русия за подкрепата за териториалната цялост на Сърбия Двустранните отношения между Сърбия и Русия са на високо равнище въпреки многобройните предизвикателства. Това беше констатирано на среща между сръбския..

публикувано на 22.03.24 в 10:35