Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Николай Милков участва във виртуална среща на министрите от Г-7+

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7+, по отправена покана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи МВнР. На срещата, посветена на подкрепата за енергийния сектор в Украйна, министрите дискутираха възможностите за ускоряване на доставките на високоволтови трансформатори за следващия зимен сезон, както и начините за подпомагане на енергийния сектор. В изказването си Николай Милков посочи, че България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро. От наша страна е отпусната и спешна финансова помощ като целеви вноски към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за справяне с най-неотложните нужди на украинското население в енергийната сфера, изтъкна Милков. Освен това България е осигурила стотици генератори през зимните месеци, включително от частни дарения и инициативи. МВнР е осигурило 200 000 евро за закупуване на LED осветителни тела, които да намалят разходите за електроенергия.


БНР подкасти:

Още от категорията

Посланичката на Албания Инид Мило връчи на президента акредитивните си писма

Новоназначеният посланик на Република Албания Инид Мило връчи акредитивните си писма на президента на Република България Румен Радев на 31 януари. На 13 декември миналата година Инид Мило връчи копия на акредитивните си писма на заместник-министъра..

публикувано на 01.02.24 в 17:56

България финансира проекти в страните от Западните Балкани и Източното партньорство

Правителството на България отпуска над 1 386 000 евро безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в страни от Западните Балкани, Европа, Близкия Изток, Африка и Азия, съобщи правителствената пресслужба. Проектите са по Средносрочната програма за..

публикувано на 01.02.24 в 09:46

Николай Денков участва в дискусиите за създаването на Механизъм за Украйна в Брюксел

Премиерът Николай Денков ще участва днес, 1 февруари, в извънредно заседание на Европейския съвет в Брюксел. На него трябва да се преразгледа и подсили дългосрочният бюджет на ЕС за периода 2021 – 2027 г. заради войната на Русия срещу Украйна,..

публикувано на 01.02.24 в 07:40