Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър Николай Милков участва във виртуална среща на министрите от Г-7+

Снимка: БГНЕС

Служебният министър на външните работи Николай Милков участва във виртуална среща на министрите на външните работи от координационния формат Г-7+, по отправена покана от Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи МВнР. На срещата, посветена на подкрепата за енергийния сектор в Украйна, министрите дискутираха възможностите за ускоряване на доставките на високоволтови трансформатори за следващия зимен сезон, както и начините за подпомагане на енергийния сектор. В изказването си Николай Милков посочи, че България е предоставила помощ на Украйна в размер на над 240 милиона евро. От наша страна е отпусната и спешна финансова помощ като целеви вноски към Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси и Службата на Върховния комисариат на ООН за бежанците, за справяне с най-неотложните нужди на украинското население в енергийната сфера, изтъкна Милков. Освен това България е осигурила стотици генератори през зимните месеци, включително от частни дарения и инициативи. МВнР е осигурило 200 000 евро за закупуване на LED осветителни тела, които да намалят разходите за електроенергия.


БНР подкасти:

Още от категорията

Премиерът Николай Денков обеща приемственост след ротацията

По време на участието си в Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, премиерът Николай Денков пое ангажимент да има приемственост между него и вицепремиера Мария Габриел, след ротацията на 6 март. "Това не е процес, който е свързан с..

публикувано на 27.02.24 в 18:54
Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски

ДПС иска противодействие срещу руската пропаганда в интернет

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски запита Главната прокуратура, вътрешното министерство и Държавната агенция за национална сигурност за дейността на мрежа от 400 роботизирани сайтове, водещи дезинформационна война и проруска..

публикувано на 27.02.24 в 13:11

България обмисля да подпише двустранно споразумение за сигурност с Украйна

На среща в Киев премиерът Николай Денков и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха сътрудничеството в енергетиката и отбранителното производство. Постигнато е съгласие България и Украйна да активизират разширяването на логистиката и..

публикувано на 26.02.24 в 16:58