Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахмут остава епицентър на боевете за Донецк

Снимка: Reuters

221 руски войници са убити, а повече от 300 ранени през последните 24 часа в сраженията за Бахмут, в Донецка област на Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Сергий Черевати. Руското министерство на отбраната твърди, че до 210 украински войници са били убити на донецкия фронт. Агенция REUTERS отбелязва, че тези изявления не са потвърдени от независим източник.

Евгений Пригожин, лидер на руската наемническа група „Вагнер”, каза във видео, качено в Telegram, че силите му са близо до центъра на Бахмут. На кадрите Пригожин стои на покрива на сграда, сочи кметството и твърди, че то е на километър и двеста метра и иска от армията боеприпаси, за да продължи напред.

Руските военни и наемниците от "Вагнер" продължават да атакуват Бахмут, но за последните 24 часа нямат никакъв напредък, съобщи в последното си обобщение за 11 март базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

Пред германското издание "BILD am Sonntag" украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му ще продължи да брани Бахмут и призова Германия да изпрати още боеприпаси и да започне да обучава украински пилоти. За Кулеба недостигът на боеприпаси е проблем номер едно при отблъскването на руската инвазия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Атанас Атанасов

ПП –ДБ смятат, че срещу тях е започнала политическа атака

Съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, обвини доскорошните си партньори в управлението (от ГЕРБ – СДС) в политическата атака към ПП –ДБ. "Свидетели сме на организирана и координирана операция за дискредитиране на коалицията ПП-ДБ чрез използване на..

публикувано на 04.04.24 в 18:30

САЩ засилват ангажимента си към черноморските държави

САЩ подготвят стратегия за Черно море. Това е продължение на закона за Черно море отпреди година и част от бюджета за отбрана на Щатите. Това каза за БНР посланикът на България в САЩ Георги Панайотов. По думите му, това показва важността на региона...

публикувано на 02.04.24 в 17:10

Промените в Конституцията наложиха спешен ремонт на Закона за БНБ

Председателят на Сметната палата Димитър Главчев, определен от президента Румен Радев за служебен премиер съгласно промените в Конституцията от края на 2023 г., няма да ползва неплатен отпуск, както той беше обявил по-рано. Вместо това правомощията му на..

публикувано на 02.04.24 в 14:12