Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бахмут остава епицентър на боевете за Донецк

Снимка: Reuters

221 руски войници са убити, а повече от 300 ранени през последните 24 часа в сраженията за Бахмут, в Донецка област на Източна Украйна, съобщи украинският военен говорител Сергий Черевати. Руското министерство на отбраната твърди, че до 210 украински войници са били убити на донецкия фронт. Агенция REUTERS отбелязва, че тези изявления не са потвърдени от независим източник.

Евгений Пригожин, лидер на руската наемническа група „Вагнер”, каза във видео, качено в Telegram, че силите му са близо до центъра на Бахмут. На кадрите Пригожин стои на покрива на сграда, сочи кметството и твърди, че то е на километър и двеста метра и иска от армията боеприпаси, за да продължи напред.

Руските военни и наемниците от "Вагнер" продължават да атакуват Бахмут, но за последните 24 часа нямат никакъв напредък, съобщи в последното си обобщение за 11 март базираният в САЩ Институт за изследване на войната - ISW.

Пред германското издание "BILD am Sonntag" украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му ще продължи да брани Бахмут и призова Германия да изпрати още боеприпаси и да започне да обучава украински пилоти. За Кулеба недостигът на боеприпаси е проблем номер едно при отблъскването на руската инвазия. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48