Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Наближава развръзката на битката за Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изминалата седмица руските сили са загубили над 1100 души в боевете за Бахмут, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от REUTERS. "Считано от 6 март успяхме само в бахмутското направление да нанесем необратими загуби за Русия от над 1100 вражески войници, каза Зеленски във видеообръщение. Той добави, че Русия е понесла и 1500 души "санитарни загуби", т. е. бойци, които са ранени и няма да се върнат в строя.

Един от командващите украинските подразделения в полуобкръжения град Денис Ярославски в ефира на украинската телевизия "Еспресо ТВ", съобщи, че коридорът през който се снабдяват е широк едва 4 км и се водят тежки улични боеве за всеки дом.

"Обстановката в Бахмут е много тежка, украинските въоръжени сили хвърлят безкрайни резерви", заяви в своя телеграм канал, водачът на паравоенната компания "Вагнер". Според Евгений Пригожин, колкото повече руснаците приближават центъра на града, толкова по-тежки стават боевете, "толкова повече артилерия и танкове стрелят по нас", твърди Пригожин и обещава, че вървят напред и да не се посрамят.

Бившият военен лидер на донецките сепаратисти Игор Стрелков Гиркин коментира в своя телеграм канал, че дори "оркестрантите" от "Вагнер" да превземат Бахмут, това ще е само тактически успех, но руската армия се е провалила в своя опит за зимно настъпление. Според Гиркин украинците не готвят контраатака в района на Бахмут.

Пред украинската държавна телевизия говорителят на въоръжените сили Сергей Череватий съобщи, че в момента руската армия съсредоточава основните си сили за настъпление в района на Лиман и Купянск.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47