Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външно министерство е поискало разяснения за арестите на българи в Босилеград

Снимка: mfa.bg

Генералният директор по „Европейски въпроси“ във външно министерство Славена Гергова е разговоряла по телефона с посланика на Сърбия в България Желко Йович. Поискана е информация за ареста на двамата активисти от българското национално малцинство в Босилеград. Това „хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години на сръбски държавен глава в града, където живее голяма част от българското национално малцинство“, се казва в реакцията на външно министерство. Иска се изясняване на причините за ареста, „предизвикал негативна реакция в България“. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на евроинтеграция, е подчертал българският дипломат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55
Политологът проф. Милена Стефанова (в средата), (вдясно) социологът Юлий Павлов и (вляво) проф. Росен Стоянов, политолог

За да има правителство, политиците трябва да преглътнат две неща

Най-вероятно е ротацията да се осъществи и България да има правителство, въпреки всички раздори. Нови избори не биха довели до нищо по-различно в парламента и участниците в преговорите знаят това. Такова мнение изказаха в ефира на БНР политолозите проф...

публикувано на 24.03.24 в 14:43

Българското правителство осъди нападението в Москва и призова за разследване

България изразява съболезнования към близките на жертвите от терористичния акт в Москва. “Категорично осъждаме тероризма във всички негови прояви. Призоваваме за разследване и изясняване на обстоятелствата, довели до извършването на нападението“, пише..

публикувано на 23.03.24 в 13:47