Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Румъния Клаус Йоханис е на официално посещение в България

Румен Радев и Клаус Йоханис
Снимка: БГНЕС-архив

По покана на държавния глава Румен Радев, румънският президент Клаус Йоханис идва в България, в сряда, 15 март, съобщава президентската институция в Букурещ. 

Очаква се президентите на Румъния и България да подпишат съвместна декларация за стратегическо партньорство, която предвижда засилване на двустранния политически диалог, насърчаване на икономическия обмен и трансграничното сътрудничество, подобряване на свързаността и инфраструктурата между двете страни, насърчаване на проекти за Дунавския регион, енергийната сигурност и зелената енергия. Декларацията засяга и сътрудничеството в областта на отбраната в контекста войната в Украйна и възстановяването на климата на сигурност в Черноморския регион.

Президентите на двете страни ще обсъдят и присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и стъпките за постигане на положително решение.
Двамата ще разгледат и въпроси, свързани с борбата с незаконната миграция и по-ефективната защита на външните граници на ЕС, съгласно последните решения на Европейския съвет от февруари т.г.
В дневния ред на двамата лидери ще бъде засегната и войната в Украйна и подготовката за срещата на върха на НАТО във Вилнюс.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Екзакта": ГЕРБ-СДС водят с 10% пред ПП-ДБ, ДПС е трета

25,9% от българите, заявили, че ще гласуват на парламентарните избори на 9 юни, посочват, че ще дадат гласа си за ГЕРБ-СДС, 16% - за ПП-ДБ, 14% - за ДПС, 13,8% - за "Възраждане", 9,6% - за БСП, 5,2% - за "Има такъв народ". Това показват данни от..

публикувано на 29.04.24 в 17:29
Андрей Ковачев

Евродепутати призовават големи компании да спрат рекламата в прокремълски медии на Балканите

Големи световни марки да спрат рекламите си в прокремълски медии на Балканите и най-вече в България и Сърбия – за това призовават в писмо група евродепутати, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Ангелина Пискова, цитирайки изданието “Политико”...

публикувано на 28.04.24 в 16:46
Димитър Главчев

Премиерът се отказа от заплатата си на външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев няма да взема заплата в качеството си на външен министър. Той се отказва от възнаграждението на стойност 9100 лв. и ще получава само заплатата от 11 хил. лв., която му се полага като министър-председател...

публикувано на 28.04.24 в 15:42