Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на финансите предложи данъчни промени

Снимка: БГНЕС

След като Министерският съвет одобри проект на Закон за държавния бюджет за 2023 г. с дефицит от 3% Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

В проекта се предлагат данъчни изменения, чрез които да се създадат допълнителни източници на приходи в държавния бюджет, да се подобри събираемостта на приходите така, че да се постигне заложеният дефицит.

Сред промените е премахване на част от данъчните и акцизни отстъпки, въведени покрай здравната и икономическа кризи от последните три години като недоказали ефективността си по отношение подпомагането на потребителите и пазара. Предлага се и заплащането на солидарна вноска за свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г.

За периода 2020-2022 г. държавата е предоставила 11,2 млрд. лева под формата на помощи, компенсации и намалени данъчни ставки - от тях помощи и компенсации на бизнеса, свързани с пандемията Covid-19, енергийната криза и военните действия в Украйна общо в размер на 10,3 млрд. лв., и 908,7 млн. лв. загуба за бюджета вследствие на намалени ДДС ставки, освобождавания от облагане с акциз, посочват от финансовото ведомство. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44