Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Газовата връзка България-Сърбия ще бъде пусната през октомври

Снимка: Министерство на енергетиката

Енергийният министър Росен Христов изрази увереност, че междусистемната газова връзка България-Сърбия ще бъде завършена в срок от наша страна и в рамките на бюджета. Днес той инспектира дейностите по изграждането на съоръжението с годишен капацитет 1,8 млрд. куб. м, което трябва да заработи през октомври т.г.

В момента заедно с осем европейски страни се прави анализ на газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа с цел другите държави да диверсифицират доставките си на газ, както е направила България, обясни министърът. По думите му, имаме готовност да изградим допълнителна компресорна станция на интерконектора, за да се увеличи капацитетът му до 3,2 млрд. куб. м.

Още от категорията

Бизнес, синдикати и очаквания към новото правителство на България

Народното събрание прие единодушно на първо четене решение за удължаване на срока за събиране на приходи, извършване на разходи и предоставяне на трансфери от държавния бюджет до приемане Бюджет за 2023 г. Очаква се окончателното решение да бъде..

публикувано на 09.06.23 в 11:21

Над 31% от производството на ток у нас са резултат на соларните паркове

Огромният интерес към слънчевата енергия в България може да се обясни с високите цени на тока, както и с несигурността на пазарите, особено след избухването на военния конфликт в близост. Слънчевите централи в страната значително..

публикувано на 07.06.23 в 10:40

Удължиха с още 3 месеца забраната за внос на зърно от Украйна

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г. Решението е на Европейската комисия и е публикувано в Официалния вестник на ЕС,..

публикувано на 06.06.23 в 12:21