Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Антарктиците ни се завърнаха в България

Снимка: Николай Христов

Последната група участници в 31-ата национална антарктическа експедиция се завърна в родината днес по обед. На летище София ги посрещна ръководителят на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, който каза, че тази експедиция ще остане в историята и подчерта, че научната програма е изпълнена успешно. 
Българските изследователи са работили по 7 научни проекта, свързани с глобални проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси и глобалното затопляне. Изградени бяха и основите на нова модерна научна лаборатория на българската полярна база „Св. Климент Охридски“. 
Пимпирев подчерта, че при тази експедиция за пръв път в морската история на България български военен научноизследователски кораб стигна до Ледения континент. "Досега близо 30 години в Световния океан нямаше кораб с български флаг", напомни професорът.

Още от категорията

Украинци ще протестират пред посолството на Русия в София

Сдружението на украинските организации в България "Мати Украйна" организира тази вечер протест пред посолството на Руската Федерация в София под надслов "Българите срещу руски геноцид - Каховка – това сме ние!" "Взривяването на Каховската ВЕЦ и..

публикувано на 09.06.23 в 16:56

Половината от българите искат възобновяване на сътрудничеството с Русия след войната

В България, 51% от гражданите са за възстановяването на отношения на пълно сътрудничество с Русия след войната, информира агенция Фокус, като се позовава на проучване на Европейския съвет за външни отношения. Според данните, около една трета от..

публикувано на 09.06.23 в 10:28

В петък остава топло с превалявания над Западна България

В петък  ще е предимно слънчево.  След обяд ще се заоблачава над Западна България, но само на места ще превали. Минималните температури ще са от 11 до 16°, в София - 11°. Максималните температури ще са от 26 до 31°. В столицата ще е 26°. Над..

публикувано на 08.06.23 в 18:15