Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктиците ни се завърнаха в България

Снимка: Николай Христов

Последната група участници в 31-ата национална антарктическа експедиция се завърна в родината днес по обед. На летище София ги посрещна ръководителят на българската антарктическа програма проф. Христо Пимпирев, който каза, че тази експедиция ще остане в историята и подчерта, че научната програма е изпълнена успешно. 
Българските изследователи са работили по 7 научни проекта, свързани с глобални проблеми като замърсяването на Южния океан с микропластмаси и глобалното затопляне. Изградени бяха и основите на нова модерна научна лаборатория на българската полярна база „Св. Климент Охридски“. 
Пимпирев подчерта, че при тази експедиция за пръв път в морската история на България български военен научноизследователски кораб стигна до Ледения континент. "Досега близо 30 години в Световния океан нямаше кораб с български флаг", напомни професорът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Във Врачанския Балкан

Облаци и на места валежи на 2 май

През следващото денонощие облачността ще остане значителна. Ще има валежи от дъжд, на повече места след обяд в Югозападна България, където ще са придружени с гръмотевици и ще са временно интензивни. Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София -..

публикувано на 01.05.24 в 19:05
Снимката е илюстративна

Акула изплува на плажа в Бургас

Малка черноморска акула с дължина около 90 см е изплувала на бургаския плаж. Тя е забелязана пред едно от заведенията на Северния плаж и веднага е върната в морето, предаде БНТ. Черноморските акули са безобидни, уверяват опитните рибари. Според тях няма..

публикувано на 01.05.24 в 17:03

Решение за частна детска болница разбуни духовете

Бурни дискусии в обществото предизвика решение на правителството от заседанието му на 30 април да даде зелена светлина за изграждането на частна многопрофилна болница "Мама и аз" с над 400 легла. Лечебното заведение, което предвижда и отделение по..

публикувано на 01.05.24 в 15:52