Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на Кюстендил е повод да си спомним за Олга Борисова

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно") в изпълнение на един от емблематичните гласове на кюстендилския край

Олга Борисова
Снимка: Община Кюстендил

21 март е ден на град Кюстендил. Празникът е известен под наименованието "Кюстендилска пролет" и пресъздава древна местна традиция, съчетала култови практики на траки и римляни в почитта им към соларните божества и лечители Асклепий, Хигия, Телесфор, Аполон и Дионис с интерпретациите на християнската легенда за светите четиридесет мъченици и посветеното им оброчище нa хълма над града – Хисарлъка. През 1966 г. се поставя началото на традицията за избор на девойка "Кюстендилска пролет", придружавана от две подгласнички. Момичетата символизират нежната стъпка, с която настъпва пролетта – младостта и новата надежда, подобно на трите харити (богините на красотата и веселието) от древните оброчни плочки, намерени под Хисарлъка. Празникът "Кюстендилска пролет" е и първият конкурс у нас за най-красиво момиче. Тази година, в навечерието на празника на града, беше избрана и 56-ата носителка на титлата – това е Моника Йорданова.

Моника Йорданова (в средата) с подгласничките си
Празничният 21 март за Кюстендил започва с молебен за здравето на кюстендилци (от 11:00 часа на площад "Велбъжд"). След това новоизбраната девойка "Кюстендилска пролет" и нейните подгласнички ще получат Символите на града от своите предшественички. Специални гости на празника ще бъдат артистите от Ансамбъл "Пирин", които ще представят новия си спектакъл "През девет планини".

Най-яркият представител на музикалния фолклор от кюстендилския край е народната певица Олга Борисова. През 2021 г., пред "Радио България", в едно от последните си появявания в медиите преди да си иде от този свят, Олга Борисова заявява: "В младостта си все нямах време… сега оценявам какво велико щастие е било през целия ми живот да пея българските народни песни. Благодарна съм и се прекланям пред творческия гений на народа ни!".

В продължение на десетилетия Олга Борисова е солист на прочутия Ансамбъл за народни песни към БНТ и БНР, придобил световна известност под името "Мистерията на българските гласове". Във фонда на БНР и БНТ се пазят стотици нейни песни, а гласът й звучи в албумите на швейцарския продуцент Марсел Селие, на един от които през 1991 г. е присъдена престижната американска награда за музика „Грами“. През 1994 г. името на Олга Борисова е вписано в Световната енциклопедия за музика, издадена в Лондон. Тя е почетен гражданин на Кюстендил и носител на Почетния знак на Президента на Република България.

Песента "Лепа Яно" ("Хубава Яно"), в изпълнение на Олга Борисова, е една красива балада, разкриваща мъката на младо момиче по любимия й, станал хайдутин (борец за свобода и правдини) и "забегнал ю гора" и съвета на сокола, с който девойката разговаря: "Я иди при него, да развяваш ти байрак юнашки".

Редактор: Красимир Мартинов

Снимки: Община Кюстендил

По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30