Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България няма да е част от общата обществена поръчка на снаряди за Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: mod.bg

Необходимо е продължаване на всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна, заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова пред редовното заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС в Брюксел. Петрова отбеляза и подкрепата на София за европерспективата на Украйна, като насърчи напредък в реформите и изпълнение на критериите.

Българското служебно правителство не подготвя ново споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ за Украйна, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел. Той участва в среща обсъдила доставките на ЕС за Украйна на 155 мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде. Българската армия не разполага с оръжия, които могат да използват този калибър, каза Стоянов. Той уточни, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси с този калибър. "Способности имат Вазовските заводи – ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" – това са български компании, частни и държавни. Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ", поясни министърът.

България се присъедини към инициативата European Sky Shield за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. "Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена", поясни министър Стоянов.


БНР подкасти:

Още от категорията

Парламентът не прие да се отмени споразумението за отбрана със САЩ

След дълъг дебат депутатите отхвърлиха Проекта на решение за прекратяване на Споразумение между България и САЩ за сътрудничество в отбраната, внесен от "Възраждане". Останалите парламентарни групи гласуваха "против" и "въздържал се". ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 07.06.23 в 12:09

Парламентът избра Николай Денков за премиер

Парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на..

обновено на 06.06.23 в 18:05
 Николай Денков

Николай Денков: Предложеният кабинет има експертиза да взима важни решения

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и..

обновено на 06.06.23 в 17:51