Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България няма да е част от общата обществена поръчка на снаряди за Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: mod.bg

Необходимо е продължаване на всеобхватната подкрепа на ЕС за Украйна, заяви зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова пред редовното заседание на Съвет "Външни работи" на ЕС в Брюксел. Петрова отбеляза и подкрепата на София за европерспективата на Украйна, като насърчи напредък в реформите и изпълнение на критериите.

Българското служебно правителство не подготвя ново споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ за Украйна, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов в Брюксел. Той участва в среща обсъдила доставките на ЕС за Украйна на 155 мм снаряди. България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде. Българската армия не разполага с оръжия, които могат да използват този калибър, каза Стоянов. Той уточни, че в държавните заводи "Терем" не се произвеждат боеприпаси с този калибър. "Способности имат Вазовските заводи – ВМЗ, "Емко" и "Трансмобил" – това са български компании, частни и държавни. Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ", поясни министърът.

България се присъедини към инициативата European Sky Shield за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. "Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена", поясни министър Стоянов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бойко Борисов: В понеделник връчваме папка с министри или отиваме на избори

В понеделник или ще отидем при президента Румен Радев с готова папка от преговорите, или директно ще се знае, че отиваме на нови избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в Пловдив.  На 18 март, понеделник, се очаква..

публикувано на 15.03.24 в 14:26

По съседски: Събития с балкански адрес

Национализмът поражда заплахи за Западните Балкани През 2024 г. Западните Балкани може да бъдат изправени пред повишен риск от междуетническо насилие, пише в годишния доклад за заплахите на разузнавателните служби в САЩ...

публикувано на 15.03.24 в 10:20

Български и румънски дипломати обсъдиха резултатите и пътя напред в стратегическото партньорство между двете страни

Българските и румънските външнополитически елити обикновено нямат практиката да разсъждават заедно за своя регион или да мислят за двете страни като дуо. Затова събития като провелата се на 14 март 2024 г. в Букурещ кръгла маса “Една година..

публикувано на 15.03.24 в 10:17