Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очертаха 2025 г. като хоризонт за влизане на България в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г, заяви служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов пред експертен дебат в София по темата „България готова ли е за еврозоната?".

Въпрос на време е България да изпълни техническите критерии за дефицит и инфлация, каза Пеканов. Той поясни, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят транзакции в лева и в евро. Над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата, подчерта вицепремиерът. 45% от българския износ и 35% от вноса са свързани със страните от еврозоната. „Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови възможно най-скоро за присъединяване към еврото", заключи Пеканов.

БНР подкасти:

Още от категорията

Над 31% от производството на ток у нас са резултат на соларните паркове

Огромният интерес към слънчевата енергия в България може да се обясни с високите цени на тока, както и с несигурността на пазарите, особено след избухването на военния конфликт в близост. Слънчевите централи в страната значително..

публикувано на 07.06.23 в 10:40

Удължиха с още 3 месеца забраната за внос на зърно от Украйна

Срокът на забрана за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед на територията на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се удължава с 3 месеца до 15 септември 2023 г. Решението е на Европейската комисия и е публикувано в Официалния вестник на ЕС,..

публикувано на 06.06.23 в 12:21

Влиятелна минна компания от Йордания с интерес за сътрудничество със сектора у нас

Една от най-големите йордански компании в сферата на минната индустрия проявява интерес за партньорство с този сектор в България. За да проучи възможностите за инвестиции на посещение, у нас беше председателят на Управителния съвет на..

публикувано на 27.05.23 в 11:15