Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очертаха 2025 г. като хоризонт за влизане на България в еврозоната

Снимка: БГНЕС

Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г, заяви служебният вицепремиер по управление на евросредствата Атанас Пеканов пред експертен дебат в София по темата „България готова ли е за еврозоната?".

Въпрос на време е България да изпълни техническите критерии за дефицит и инфлация, каза Пеканов. Той поясни, че България е член на ЕС от 15 г., а българските граждани и бизнес често правят транзакции в лева и в евро. Над 1,5 млрд. евро се изпращат в България, но при превалутирането се губи част от сумата, подчерта вицепремиерът. 45% от българския износ и 35% от вноса са свързани със страните от еврозоната. „Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови възможно най-скоро за присъединяване към еврото", заключи Пеканов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тойота" инвестира в разработка на INSAIT за изкуствен интелект

"Тойота" финансира изследвания в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – INSAIT, който е към Софийския университет. Целта на проекта е създаването на нов вид изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ..

публикувано на 10.04.24 в 13:50
Отляво надясно - Румен Спецов, Людмила Петкова, Георги Димов

Фискалният резерв се оказа с над 3 милиарда лева по-малко от обявения

Основните приоритети пред служебното правителство във финансовата политика ще бъде влизането на България в еврозоната и устойчивостта на публичните финанси. Това обяви на брифинг новият вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Стана ясно..

публикувано на 09.04.24 в 17:54

Политическата нестабилност отблъсква чуждите инвеститори

Икономиката на страната е на 64% от средноевропейското ниво. Все още не е премината границата от 70%, която Румъния достигна. Това, което отличава България от останалите държави в региона е, че при тях има по-високи нива на инвестиции, по-добро..

публикувано на 08.04.24 в 17:15