Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва и Пекин се обявиха против ядрен сценарий за Украйна

Снимка: БГНЕС

След официалните преговори в Кремъл лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин потвърдиха принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва.

"Вярваме, че много от положенията в предложения от Китай мирен план съответстват на руския подход и могат да бъдат взети за основа на мирното регулиране, когато за него бъдат готови на Запад и в Киев", каза Путин и призна, че засега не се наблюдава такава готовност. Той даде за пример намерението на Великобритания да достави на Украйна не само танкове, но и снаряди с обеднен уран. "Ако всичко това стане, то Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, имайки предвид, че колективният Запад започва да използва оръжие с ядрени компоненти", добави Путин.

САЩ не смятат, че Китай е способен да бъде безпристрастен посредник между Москва и Киев за войната в Украйна,, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той отбеляза, че Китай се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна и продължава да купува руски петрол с парите от който, Кремъл плаща за войната. Китай, допълва Кърби, "продължава да повтаря руската пропаганда", че САЩ и други западни държави са виновни за войната, съобщи AFP.

БНР подкасти:

Още от категорията

Парламентът не прие да се отмени споразумението за отбрана със САЩ

След дълъг дебат депутатите отхвърлиха Проекта на решение за прекратяване на Споразумение между България и САЩ за сътрудничество в отбраната, внесен от "Възраждане". Останалите парламентарни групи гласуваха "против" и "въздържал се". ГЕРБ-СДС,..

публикувано на 07.06.23 в 12:09

Парламентът избра Николай Денков за премиер

Парламентът гласува и одобри за министър-председател акад. Николай Денков. "За" гласуваха 132, "против" 69, без "въздържал се". Денков получи подкрепа от ГЕРБ-СДС (един "против"), ПП-ДБ, както и от двама народни представители от ДПС. Структурата на..

обновено на 06.06.23 в 18:05
 Николай Денков

Николай Денков: Предложеният кабинет има експертиза да взима важни решения

"Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори, и да сложим край на политическото безвремие. Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат България да има редовно правителство и..

обновено на 06.06.23 в 17:51