Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Москва и Пекин се обявиха против ядрен сценарий за Украйна

Снимка: БГНЕС

След официалните преговори в Кремъл лидерите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин потвърдиха принципа, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва.

"Вярваме, че много от положенията в предложения от Китай мирен план съответстват на руския подход и могат да бъдат взети за основа на мирното регулиране, когато за него бъдат готови на Запад и в Киев", каза Путин и призна, че засега не се наблюдава такава готовност. Той даде за пример намерението на Великобритания да достави на Украйна не само танкове, но и снаряди с обеднен уран. "Ако всичко това стане, то Русия ще бъде принудена да реагира по съответния начин, имайки предвид, че колективният Запад започва да използва оръжие с ядрени компоненти", добави Путин.

САЩ не смятат, че Китай е способен да бъде безпристрастен посредник между Москва и Киев за войната в Украйна,, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби. Той отбеляза, че Китай се въздържа да критикува руската инвазия в Украйна и продължава да купува руски петрол с парите от който, Кремъл плаща за войната. Китай, допълва Кърби, "продължава да повтаря руската пропаганда", че САЩ и други западни държави са виновни за войната, съобщи AFP.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът разглежда отказа на Мария Габриел да състави кабинет

На извънредно заседание днес Народното събрание ще гласува заявлението на Мария Габриел, с което тя оттегли кандидатурата си от ГЕРБ за министър-председател на ротационното правителство и в което заявява, че няма да предлага състав и структура на..

публикувано на 26.03.24 в 07:05

Мария Габриел официално оттегли кандидатурата си за премиер

Мария Габриел внесе заявление в деловодството на Народното събрание, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерски съвет. В съобщение от пресцентъра на ГЕРБ се посочва, че с..

публикувано на 25.03.24 в 10:47
Делян Пеевски

ДПС няма да подкрепи правителство с мандата на ПП-ДБ

"Този парламент е изчерпан. Без ГЕРБ-СДС не може да има правителство", така коментира във Фейсбук председателят на ДПС Делян Пеевски новината за оттеглянето на кандидатурата на Мария Габриел за премиерския пост. "Днес научихме от изявлението на..

публикувано на 24.03.24 в 16:55