Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Украйна ще преговаря с Русия, но не и с Владимир Путин

Украинският флаг на балкона на жилищна сграда след ракетния удар в Запорожие, Украйна, 22 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък и петък евролидерите се срещат в Брюксел, за да обсъдят войната в Украйна и оказването на нужната военна помощ за Киев. Украинският президент Володимир Зеленски ще се включи дистанционно в началото на заседанието. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомня, че целта е ЕС да осигури на Украйна 1 милион 155-милиметрови снаряди в рамките на една година. Лидерите ще разискват и въпроси, свързани с отговорността за военните действия, използването на замразените руски активи и обединяването на глобалната общност в подкрепа на основания на правила световен ред.

Украйна не е отхвърлила идеята за преговори с Русия, "но диалог с руския диктатор Владимир Путин е невъзможен". Това заявяват пред изданието Politico украинският външен министър Дмитро Кулеба и секретарят на украинския национален съвет за сигурност Алексей Данилов.

Всяка европейска страна, трябва да арестува руския президент Владимир Путин, ако той я посети. Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщава CNN. "Смятам, че всеки член и страна в Международния наказателен съд е длъжна да изпълни своето задължение“, е заявил Блинкен пред комисия в Сената в отговор на запитване от сенатора републиканец Линдзи Греъм.

САЩ отхвърлиха руските протести, че Великобритания ще изпрати на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, съобщи AFP. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби нарече „изопачени“ аргументите на Москва. Те "не са радиоактивни" и "никъде не са близо до това да навлязат" в сферата на ядреното оръжие - каза Кирби. "Ако Русия е особено загрижена за благосъстоянието на своите танкове и танкисти биха могли просто да ги върнат обратно през границата", посъветва говорителят.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предупреди, че ядрената безопасност на украинската Запорожка АЕЦ не е надеждно гарантирана, съобщи AFP. Според организацията "последният авариен електропровод" на централата, повреден от 1 март, остава "изключен и в ремонт". Тази линия позволява на централата да гарантира ядрената безопасност и сигурност в краен случай, а именно чрез охлаждане на реакторите. "Играем си с огъня", предупреди Гроси. Външният министър на ЕС Жозеп Борел заяви, че "това е сериозно нарушение на ядрената безопасност".

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че Руската православна църква поделя отговорността за престъпната война на Русия в Украйна. На конференция в Литовския парламент патриархът каза, че Кремъл използва руската църква като инструмент за достигане на своите стратегически цели, предава REUTERS.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30