Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия не изпълнява споразуменията за правата на българите

Служебният министър на външните работи Николай Милков.
Снимка: БГНЕС

Спазването на правата на българите в Западните покрайнини е елемент от критериите, които наблюдаваме, при преговорите на Сърбия за членство в ЕС, каза външният министър Николай Милков пред Bulgaria On Air. Той подчерта, че между България и Сърбия са постигнати много договорености за правата на българите в Западните покрайнини. „Проблемът е, че те не се изпълняват в пълнота или не се изпълняват изобщо“, каза министърът и даде за пример учебниците на български език, по които трябва да учат българчетата в Царибродско и Босилеградско. Готови са учебниците само за няколко класа и това пречи да се провежда нормален образователен процес на български език, заяви министърът.

„Над 700 човека пътуват от Западните покрайнини всеки ден, за да работят в България “, обяви Милков и добави, че до края на 2023 г. се очаква разширяване на лентите от българска страна на граничен пункт „Калотина“, с което да се улесни преминаването на границата от българите в Сърбия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17
Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08