Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станаха известни носителите на престижните сценични награди „Икар“

4
Снимка: БГНЕС

В Световния ден на театъра в Народния театър „Иван Вазов“ в София бяха връчени националните награди за сценични изкуства "Икар".

Постановката "Орфей" на Народния театър дело на словенския режисьор Йерней Лоренци, взе три статуетки - за най-добър спектакъл, за режисура и за спектакъл на публиката. За най-добра водеща мъжка роля беше отличено изпълнението на Владимир Пенев във „Великденско вино“ също в Народния театър. Светлана Янчева взе приза за водеща женска роля в „О, щастливи дни“ на Театрална работилница „Сфумато“.

Владимир Пенев и Мария Бакалова

Приз за цирково изкуство получи Лукреция Марио Малеволти за високи постижения в конния жанр, а певецът Любо Киров получи отличие за атракционни и сценични изкуства. За своето световно турне наградата за съвременна българска музика взе Теодосий Спасов. Мария Стефанова беше отличена със статуетката за чест и достойнство като най-възрастната играеща актриса в България.

Снимки: БТА

По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20