Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Поставиха паметна плоча в родния град на Джеймс Баучер

| обновено на 28.03.23 в 18:02
4
Снимка: Посолство на България в Ирландия

Паметна плоча на журналиста Джеймс Баучер* беше открита в родния му град Бръф, окръг Лимерик, Ирландия. Монументът е поставен по инициатива на българското посолство в Дъблин. Черната гранитна плоча с портрета на Баучер е разположена на фасадата на пощата на централната улица в Бръф. Двуезичният надпис пояснява делото на журналиста.

Церемонията по откриването протече с изказвания на посланика на България в Ирландия Гергана Караджова, на Джефри Кийтинг, първият посланик на Ирландия в България и на Пат Хайнс, председател на дружеството за историческо наследство в Бръф. 

Посланик Караджова посочи, че новият мемориал за Баучер в Ирландия е още един символ на отличните българо-ирландски отношения. Тя открои приноса за развитието на проекта на авторите на монографии за Баучер - Петко Мангачев и Мартин О’Браян и очерта житейския му път, свързан с България, заслугите и мястото му в колективната памет на българите като истински приятел на нашата страна и народ, спечелил оценката и признанието на българите със своите кореспонденции и позиции по националния въпрос в ключов исторически момент. 

Мартин О’Браян представи изработено от него информационно табло с основните моменти от живота на Баучер и представящо пълната колекция от издадените в България пощенски марки в негова чест.

Събитието беше празнично за всички в Бръф и уважено от заместник-кмета на Лимерик, общински съветници на Лимерик и градските съветници на Бръф, ученици от началните и средни училища в града. Присъстваха бившите посланици на Ирландия в България Джефри Кийтинг и Майкъл Форбс. Българската общност в Ирландия беше представена от ръководителите на българските неделни училища в Дъблин и Шанън и преподаватели по български език и култура в Тринити колидж, Дъблин. 

*Джеймс Дейвид Баучер е кореспондент на Балканите за в-к „The Times“. Живее и работи в София от 1892 до 1915 г. и винаги се е изявявал като застъпник на българската кауза. Баучер е сред най-влиятелните тогава европейски журналисти. Автор е по балканската тема за Encyclopædia Britannica.

Вижте още:
Информацията и снимките са предоставени от посолството на България в Ирландия
По публикацията работи: Марта Рос и Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Цариброд

Преди 103 години България обявява национален траур за Западните покрайнини

На 6 ноември 1920 г. сръбските войски навлизат в Западните покрайнини в районите на Царибродско, Босилеградско и Струмишко. Окупираната площ е от 1555 кв. км с население от 65 000 души. Окупацията се извършва въз основа на постановленията на Ньойския..

публикувано на 06.11.23 в 09:09
Музеят на мозайките в Девня

Музеят на мозайките в Девня с нови експонати от II-III век

Уникални находки от края на II и началото на III век от н.е. съвсем скоро ще станат част от експозицията на Музея на мозайките в Девня, който е сред най-посещаваните атракции в района. Сред експонатите, които ще бъдат подредени в новата витрина са..

публикувано на 05.11.23 в 10:05

Архангелова задушница е!

В съботата преди Архангеловден (8 ноември), отбелязваме третата, последна за годината Задушница, в която почитаме паметта на починалите наши близки и сродници. Тя е посветена и на загиналите воини, затова в някои краища на България я наричат още "мъжка..

публикувано на 04.11.23 в 06:05