Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Д-р Петър Берон” в Прага празнува 75 години от създаването си

Директорката Мария Носикова: Важно е всеки да има гражданска позиция, ако искаме държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността

7
Снимка: bgschool.eu

През 20-те години на миналия век български градинари – ценени заради уменията си, се заселват в околностите на големите чешки градове. А за да познават децата им своите корени и роден език, създават частно българско училище.

На откриването на юбилейната 2022/2023 учебна година

Разказвайки 75-годишната история на Българското средно училище “Д-р Петър Берон” в Прага, директорката Мария Носикова акцентира върху пионерското дело на някогашните родолюбиви българи. И макар сегашното училище да е разкрито през 1948 г. с решение на Министерството на народната просвета, наследниците му тачат именно тях като духовни първооснователи.

Мария Носикова

“Предстои ни да отбележим юбилея на училището с много мероприятия – разказва Мария Носикова пред Радио България. – Основното от тях е празничният концерт под мотото “75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”, който ще се състои на 31 март в голямата зала на градската библиотека в Прага. След това, от 16,00 ч. до 18,00 ч. на Староместкия площад в самото сърце на града ще има открита сцена, на която многото гостуващи състави – предимно от България, ще имат възможност да се изявят. На това място ще бъде разположен също великденският базар. И тъй като се очакват много българи и не само, бихме искали да покажем най-доброто, автентично и оригинално лице на страната ни.”

За да възкресят скъпи спомени от времето, прекарано в българското училище, за първи път хора от различни поколения ще се съберат на среща на бившите възпитаници. Двама от тях – Цветелинка Малчева и Иво Рашев, успяват да издирят близо 200 някогашни ученици и на всички тях изпращат покани. “Имаме потвърждение на повече от сто души и чакаме събитието с нетърпение”, казва директорката. И докато личните победи на всеки един от тях предстои да бъдат споделени, Мария Носикова насочва вниманието към постиженията на най-младите.

Много се гордеем с нашите спортисти, които са дошли тук, защото са приети в елитни хокейни отбори. Те също така са част от националния отбор по хокей на лед на България, а един от тях – Нино Томов, вече играе за Канада.

На снимката вдясно - Нино Томов

Гордеем се също с нашите деца, които след завършването на училище продължават образованието си както в български университети, така и в Чехия, в Германия. През м.г. много ни зарадваха наши ученици, приети в Карловия университет – един от най-елитните в Европа.”

Учениците от първи клас изнасят открит урок с добавена реалност на тема „Диви животни”

В момента българското училище в Прага посещават 130 ученици от първи до единайсти клас. След отлива заради пандемията от коронавирус и завръщането на много семейства в страната ни, училището се радва на засилен интерес. При това не само от български деца, но и с чужд произход – арменски, сирийски, руско-полски, украински.

Учениците от 8 и 10 клас на фотодокументалната изложба „Бунтът на духа – Основна сила по пътя към свободата“, посветена на Васил Левски, в Българския културен институт, гр. Прага

Гледаме към бъдещето и към предизвикателствата, които стоят пред нас”, казва тяхната директорка. И понеже водим разговора в навечерието на изборите, ето защо е от съществено значение, според нея, да бъдем активни граждани и да пробудим съзнанието си още в училище:

Изключително важно е всеки човек да има гражданска позиция, ако искаме наистина държавата ни да има бъдеще, да усещаме нормалността – изтъква Мария Носикова. – Ние живеем тук и правим осезателна разлика между това, което е в България, и това, което е в Чехия. И ако искаме нашата държава да върви напред, трябва не само да гласуваме, но и да заимстваме от добрия опит, който другите имат. Разликата е в икономическия стандарт, в доверието в институциите. Чехите често правят анкети, насочени към гражданското общество и една от тях представляваше допитване кои институции в страната се ползват с най-голямо доверие. На първо място те бяха посочили полицията, а на второ място – съда. Това обяснява много неща.”

Вижте още:

Снимки: БСУ “Д-р Петър Берон” - Прага


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Снимка: Facebook/Waterfall Folklore Fest Niagara

"Фолклорен водопад" събира край Ниагара любители на българския фолклор

Фестивалът "Фолклорен водопад" ще срещне на 15 юни почитателите на българския танцов фолклор от различни краища на САЩ и Канада. Събитието се очаква с голям интерес от нашата общност отвъд Океана , поради което билетите за него бяха изчерпани още в..

публикувано на 14.06.24 в 15:54
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05
Християн Пендиков

Македонската съдебна система проточва делото за пребития българин в Охрид

Делото за побоя над Християн Пендиков върви изключително бавно, с множество отлагания, понякога доста смешни, коментира пред БНР кореспондентът на БТА в Скопие Маринела Величкова. Тя напомни, че последното заседание в Охрид е било отложено по..

публикувано на 12.06.24 в 11:14