Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Теодор Георгиев от Виена: Корупцията и липсата на справедливост са дълбоко вкоренени в българската политика

Всеки глас е от значение, за да държим отговорни нашите лидери и да изискваме промяната

Теодор Георгиев
Снимка: личен архив

Българите зад граница – заедно със сънародниците си у нас, отново са изправени пред избор, от който зависи дали страната ни ще работи за просперитета на своите граждани и ще се утвърди в европейското и в евроатлантическото си семейство като надежден партньор.

В Австрия живеят между 35 и 45 хил. българи, от които едва 5 хиляди гласуваха на миналите парламентарни избори. Статистиката от 2 октомври 2022 г. обаче може да бъде променена, тъй като за тях днес на разположение са 15 избирателни секции в осем града.

"За жалост, нагласата сред българите във Виена не се различава от последните избори. Хората като че ли се измориха от избори", казва живеещият в австрийската столица спортен и социален предприемач Теодор Георгиев. Той е един от активните зад граница българи, който заедно с други сънародници открито изразява гражданската си позиция. И макар в последните години "протести" и "избори" да са сред най-употребяваните думи, страната ни отново е изправена пред фундаменталните проблеми, чието решение отдавна трябваше да намери.

"Проблемите с корупцията и с липсата на върховенството на закона са дълбоко вкоренени в българската политика и, както виждаме, отнема време и постоянни усилия, за да постигнем значима промяна – продължава Теодор Георгиев. – Все още не можем да си я визуализираме, не я усещаме, не можем да я докоснем, затова е изключително важно да продължим да поставяме основополагащи въпроси и да изискваме отговорност от управляващите, без значение кои са те. Напредъкът може да е бавен, но всяка стъпка към по-прозрачно и демократично общество е важна и това е причината да излизаме на улицата, когато е необходимо. Без да се справим с корупцията и да постигнем върховенството на закона няма как да крачим със стъпките, с които искаме."


Социолози и политически анализатори не са големи оптимисти, че и след тези избори ще може да се състави кабинет. Към множеството разделитени линии между партиите се добавя още една – на коя страна застават те спрямо войната в Украйна. По този повод Теодор Георгиев изтъква:

"От съществено значение е да се гарантира, че външната политика на България е в съответствие с нейните национални интереси и ценности, както и с тези на партньорите й. Не трябва да забравяме, че България е част от много външнополитически договори и не разбирам каква дискусия трябва да има по тези теми."

Затова и политическата енергия, по думите на младия предприемач, би трябвало да се съсредоточи върху възможностите за развитие, които да предложи страната ни на всеки свой гражданин.

"Бъдещото правителство трябва да даде приоритет на икономическия растеж и социалната справедливост, както и на устойчивостта в здравеопазването – заявява Теодор Георгиев пред Радио България. – Пандемията от коронавирус подчерта значението на инвестициите в тази област, а също и в образованието, за да бъдат подкрепени уязвимите групи. Освен това е необходимо да се обърне внимание на цифровото разделение и да се инвестира в инфраструктура в подкрепа на растежа на технологичния сектор. Смятам, че именно технологичният сектор е шансът за България да се позиционира на световната карта с продукт и услуга, който да е на високо ниво. Виждаме, че има стартиращи компании в технологичния бранш, с които можем да бъдем горди."

За да се случи всичко това обаче, необходимо е всеки от нас да даде своя глас, убеден е Теодор Георгиев.

"Гласуването е начин да участваме пряко в демокрацията и да определяме бъдещето си. Всеки глас е от значение – изключително важно е да държим нашите лидери отговорни и да изискваме промяната, която искаме да видим в края на деня."

И докато политиците за пореден път се изправят пред затлачените през годините проблеми и отговорности с предизборни обещания да ги решат, граждански инициативи реално допринасят за осъзнаването на собствената ни силата и сплотяването ни като общност. Пример за това ни дават българите в Австрия.

"През ноември 2022 в Австрия се учреди сдружението Societas Bulgarica, което се занимава с няколко ключови направления – разказва Теодор Георгиев. – Идеята ни е да организираме голяма част от българите в чужбина, започвайки от Виена, в сфери като бизнес отношения, специализация и компетентност, социална и културна област. Т.е. за всеки има място при нас. Достигнали сме този момент от развитието си като общество зад граница, в който можем да постигнем много повече. Търсим българи със самочувствие, български предприемачи и хора, които искат да се развиват."

Снимки: личен архив, Facebook / Societas Bulgarica
По публикацията работи: Иван Петров

Още от категорията

Жан Шейтанов – човекът, който носи Созопол в сърцето си

Созопол е селище с древна история , домакин на ежегодните празници на изкуствата „Аполония“ , муза за българските творци. Една от емблематичните личности в черноморския град безспорно е музикантът Жан Шейтанов. Певец, композитор, аранжор и..

публикувано на 26.07.23 в 11:55
Снимка: Международна младежка камара - България

Двама българи в класация за най-изявените млади личности в света

Д-р инж. Веселина Узунова и Александър Алексиев попаднаха сред 30-те финалисти, номинирани сред участници от 80 държави, на световния формат на програмата „Най-изявените млади личности на света“ за 2023 г. на Международната младежка камара - България...

публикувано на 10.07.23 в 12:59

Петър Жотев мечтае да открие лекарство срещу рака и биотехнологии за борба с промените в климата

Да излекуваш човека и спасиш неговата планета може да бъде осъществима мечта – особено когато си на 19 и таванът на въжделенията ти преодолява недостижими за окото и въображението пространства. Вече няколко години Петър Жотев трупа знания за..

публикувано на 05.07.23 в 14:27