Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Сибила Стоянова за живота в Брюксел и смисъла да гласуваш

В белгийската столица има много българи, които методично и постоянно гласуват, защото са политически ангажирани с бъдещето на родината си, казва юристката в Европейският парламент

Снимка: личен архив

15 са откритите изборни секции в Кралство Белгия в днешния ден. Броят им се запазва от предходните два вота през 2022 година. Подадените предварително заявления за гласуване са 308. Колко са българите в Белгия трудно може да се каже, но по статистически данни, изнесени от МВнР, към 2021 г. официално регистрираните български граждани в Белгия са 43 104. От тях близо 4000 пуснаха своя вот през есента на миналата година.

Сибила Стоянова вече осем години живее в Брюксел и е част от юридическия отдел на Европейския парламент и не пропуска да упражни гражданското си право. По силата на работата си тя е отговорна за оформянето на европейското законодателство, то да бъде разбираемо на всички езици и да има издържана юридическа стойност. Сибила е завършила Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“, право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а магистърската си степен получава в Германия, където, признава, е останало и сърцето й. След присъединяването на България към Европейския съюз и спечелен конкурс българката започнала работа в европейската администрация и със семейството си се преместила в Брюксел. Трудно и е да говори за носталгия по родината, защото ежедневно е свързана с България посредством новинарския поток, приятели и близки в родината. „Аз често се и прибирам в България, така че съм свързана по много начини със страната“, казва ни тя. Дори двете й деца се възпитават на български език и култура.

„За децата в Брюксел е много интересно, те живеят в много международна среда. Може би за вас ще е любопитно да знаете, че в Брюксел има международно училище, т.нар. Европейско училище, което разполага със секции на всички езици и на децата се дава възможност да учат, наред със всички други образователни предмети, и своя роден език. Същевременно имат много общи предмети с деца от други държави и започват да се чувстват като част от едно цяло, една европейска мечта, която тук е реалност“ – казва ни Сибила.

И въпреки, че живее европейската мечта за единство в многообразието, българката категорично не е прекъснала емоционалната си и гражданска връзка с България и днес ще гласува.


„Да ви кажа честно, аз се интересувам от политическия живот в България и на моето ниво, като гражданин с позиция се опитвам да я изразявам и тук. В Брюксел има група българи, които наистина се чувстват ангажирани и ние от много години не само участваме активно в подготовката на изборите, но и се събираме по различни поводи, каним известни личности от обществения и политически живот на България, организираме им срещи и разговори с българите тук. Същевременно следим и всички инициативи на Европейския парламент. Дали съм смятала, че ще стигнем до поредни предсрочни парламентарни избори? - Отговорът ми е „да“. Имайки предвид мнозинствата в парламента, мисля, че това е някакъв естествен процес, който се надявам вече да свърши и да се излъчи редовно правителство, което да поеме един по-стабилен курс на управление на държавата.“

За пети път днес Сибила Стоянова е част от изборна секция в Брюксел. Казва, че не усеща умора у сънародниците ни там от поредните избори.

„В Белгия има различни български общности. В Брюксел има много хора, които работят в европейските институции, в големи компании и те много методично и постоянно гласуват. Използват изборния ден, който при нас се провежда на хубави места в центъра на града, да се видят, да обсъдят своите възгледи. При тези хора забелязвам едно постоянство, едно желание за промяна. Мога да ви кажа, че и резултатите от гласуването тук са почти едни и същи на почти всички избори. Разбира се има и други общности, които живеят в различни белгийски градове, които аз не познавам добре и там нещата изглеждат по различен начин. Но като цяло броят на гласуващите българи в Белгия е постоянен.“

От тази събота учениците в Белгия са във великденска ваканция, която продължава цяла седмица и според Сибила това може да се отрази на избирателната активност в кралството, но като цяло интерес и желание за гласуване има.


„Това което искам е България да се държи като пълноправен член на ЕС, какъвто е. С приятели коментираме, че имаме усещането, че живеем в една „разкрачена“ България между някакви схващания, вярвания и митове вътре в страната и това, което реално се случва тук, на европейската сцена. И ако говоря в лично качество, за мен е важно да се сформира едно стабилно редовно проевропейско правителство, което да си влезе в ролята и да започне осъществяването на реформите, които са важни за нашата страна с оглед получаването на средства. Трябва да започне една рутинна работа, която да доведе до резултати. За мен тези политически кризи са деструктивни и всъщност обслужват интереси, които ние вече трябва да загърбим и да вървим към нещо по-рационално.“

Смята, че в XXI век, особено в Европа, трудно може да се говори за трайна емиграция, която да откъсва съгражданите ни от България. И в тази връзка избирателен район „Чужбина“ и възможността за мажоритарен вот извън страната е наложителна следваща промяна в изборния закон на България, казва Сибила.

„Важно е българите в чужбина да се асоциират с определени депутати, които избират, за да има някаква мотивация, отчетност и ответна реакция. Ние искаме да знаем кой е човекът, когото сме избрали, къде са отишли тези гласове и съответно да имам обратна връзка и диалог по различни теми. Това наистина е важно за българите извън страната. Те в крайна сметка милеят изключително много за това какво ще се случи с България и каква ще е тя в бъдеще и имат право да бъдат чути. Най-естественото е район „Чужбина“ да се обособи като мандатен избирателен район.“

И днес гласът на народа е на ход. Какво ще каже и дали ще бъде чут, предстои да разберем.

Снимки: личен архив, pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37