Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три поколения поддържат българския дух в училище "Петър Берон" в Прага

Снимка: МОН

Българското държавно средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага чества своя 75-годишен юбилей. На тържество по случай годишнината присъства и министърът на образованието проф. Сашо Пенов. 

"Историците казват, че едно поколение е 25 години. Вече три поколения българи поддържат българския дух в нашето училище, създадено, за да се запази българската национална идентичност, за да се запази българското самосъзнание. Всички, които са били в това училище са отдали своите сърца, своите знания, за да обучат следващи поколения деца, които да разпространяват българското самочувствие по света", заяви в словото си Пенов. Той отбеляза, че в училището са обучени около 6000 деца. През тази година в Прага се обучават 126 ученици от 20 учители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50

Българска изложба в Братислава ще разкаже истории от глаголически времена

Българският културен институт в Братислава ще открие на 22 май т.г. документалната пътуваща изложба “Истории от глаголически времена” на Държавния културен институт към министъра на външните работи и на Института за български език при Българска..

публикувано на 18.05.24 в 09:10