Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Оптимизъм и по-висока избирателна активност бележат изборите в Нова Зеландия

Крайстчърч, Нова Зеландия
Снимка: Pixabay

Стабилна и по-висока избирателна активност от 59%, в сравнение с тази през октомври миналата година, отбелязва изборната секция в Крайстчърч, Нова Зеландия. Заедно с тази в Окланд тя беше първата, която даде начало на изборния ден още в 22 часа българско време снощи. До момента (19.30 часа месно време) гласувалите българи са 24, от 42-ма предварително записани в изборните списъци, казва ни Светослава Алексиева. За сравнение окончателният брой гласували преди шест месеца е бил 19. 

"Като, че ли има един позитивизъм и една голяма надежда да се случи нещо. Хората наистина влизат при нас много усмихнати. Очакванията на всички са свързани най-вече със съставяне на стабилно редовно правителство след днешния ден" - казва за Радио България Алексиева.  

Самата тя участва за първи път в организирането на избори в Нова Зеландия, където живее вече шест години. Признава, че не е имало никакви проблеми по време на подготовката за днешния ден.  

"Инструкциите, които получихме от ЦИК бяха много подробни и всичко за нас беше много улеснено. Имаме членове на комисията, които вече имат опит от предишни избори. Има и представител на Министерство на външните работи, изпратен от България в нашата секция и всичко преминава без никакви затруднения.“ 

Светослава Алексиева

Светослава също с оптимизъм се надява на стабилно управленско бъдеще за родината си след днешния ден. Смята, че изборът, който е направила тя и сънародниците ни в Нова Зеландия е достатъчно информиран и обективен, защото, по думите ѝ, живеем в глобален свят, в който физическите разстояния нямат вече толкова голямо значение. "Разликата при нас, е че може да погледнем на нещата извън ситуацията, и по някакъв начин с по-обективно око", казва българката. И в духа на надеждата си пожелава това да са последните предсрочни парламентарни избори. Поне за тази година.  

Трябва да се гласува и да се създават условия това да се случва, казва пред репортера Весела Кръстева и Деница Стоева. В доказателство на думите ѝ е именно откритата и на тези избори изборната секция в Крайстчърч, която българката приема за своя кауза преди години. Преди шест месеца, на изборите за 48-ото НС на България, Деница за пореден път беше член на изборната комисия. Днес я откриваме в Мелбърн, Австралия, където продължава своята 16-годишна приказка на Зеления континент. Мястото е различно, но политическата ангажираност като български гражданин е същата. И днес Стоева е изразила правото си на глас с надежда за сформиране на редовно българско правителство, с което се надява да бъде възстановен балансът на властите в родината ѝ. 

"Гласувах с мисъл за бъдещето, с надежда за нещо по-добро и с дълбоката лична убеденост, че трябва да се участва. Нищо не може да се промени, ако не свършим нашата работа – да гласуваме, да създадем условия да се гласува. От наблюденията ми през годините тук вярвам, че в уредените държави гражданите участват активно, гласуват масово и това е нещо, което държи политиците отговорни и случва нещата. Партиите не се съобразяват с негласуващите, а с тези, които гласуват и това е навсякъде по света. Тук, в Австралия, бях свидетел на два избора и в двата очакванията бяха, че няма да има ясен победител. Резултатите опровергаха предварителните очаквания напълно. И моята скрита надежда днес е, че ще има изненада и че на хората най-сетне им е писнало и ще направят усилие да гласуват. Вярвам, че може да се постигне резултат, който да създаде предпоставки за съставяне на редовно правителство. Колкото и трудно да бъде“ – казва Деница. 
Снимка: личен архив, Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Албанският град Поградец , разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания . Поградец е..

публикувано на 29.03.24 в 09:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37