Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Николай Янев, Виена: Изборният ден тук протича нормално

Около 600 души се очаква да гласуват там днес

Снимка: личен архив

Нормално протича изборния ден в една от секциите в българското посолство във Виена, съобщи за Радио България сънародникът ни Николай Янев. До момента са гласували около 100 души, като едва 10-има са го сторили с хартиена бюлетина. По списък за гласуване в тази секция са записани 70 души, но по традиция правото си на вот там упражняват много повече, тъй като секцията в посолството ни в австрийската столица е най-натоварена. На последните избори през есента на 2022 в нея гласуваха близо 600 избиратели. Броят им днес се очаква да е сходен. 

"В петък започна пролетната ваканция за всички ученици във Виена и много от семействата, които имат деца не са в града – обяснява българинът. – Част от тях са съчетали католическия с православния Великден и вероятно ще гласуват на други места. Затова очаквам това да направи избирателната активност една идея по-ниска."

Всички членове на секционната комисия са на своите места още от вчера, когато са приемани изборните книжа. Според Янев изходът от изборите днес ще бъде сходен с този, който имахме през октомври м.г.

Николай Янев

"Вероятно няколко процента ще изиграят някаква решаваща роля, но се надявам, че онези, които бъдат избрани, ще влязат в парламента със съответния дълг към избирателите и ще подходят към задачата да излъчат правителство и да работят в парламента достатъчно отговорно."

Липсата на редовно правителство на страната ни се е отразило на сънародниците ни в Австрия и имиджа на държавата ни там с един конкретен казус:

"Тук, в Австрия, липсата на редовно правителство доведе до известно забавяне на избирането на нов посланик и близо две години имахме изпълняващ длъжността – казва Николай Янев. – От гледна точка на една нормално функционираща администрация сигурно буди въпроси – предполагам австрийците са се чудили, дали България не им дава някакво дипломатическо послание. Моето обяснение за подобни забавяния е в ненормално функциониращата администрация в България."

Чуйте цялото интервю с Николай Янев в звуковия файл.

Снимки: личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският език събра в Атина преподаватели и ученици от неделните ни училища зад граница

С диктовка по български език и калиграфска работилница започнаха честванията на 20-ата годишнина от основаването на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина.  20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в..

публикувано на 11.05.24 в 07:25

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45