Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Дарко Аначков, Сърбия: Българите във Враня и околността не са достатъчно запознати с политическата ситуация в България

Младите хора на България и Сърбия са най-добрите културни дипломати, казва председателят на Българо-сръбския център там

Враня
Снимка: glaspress.rs

Българските граждани в Сърбия имат четири адреса, на които могат да се включат в изборите за българско народно събрание.

Сред жителите на Враня няма особено силно желание за гласуване, тъй като в градчето им няма открита изборна секция и те трябва да пътуват до Генералното консулство на България в Ниш (на 120 км от Враня) или до Културно-информационния център в Босилеград (на 100 км), каза пред Радио България Дарко Аначков, председател на Българо-сръбския център там. Въпреки отдалечеността обаче, той се надява, че съгражданите му ще гласуват.

"Българо-сръбският център във Враня е открит през 2018 г., а дотогава не са провеждани никакви дейности за опазване на българския дух и идентичност на хората в региона", разказва Аначков.

"Българите във Враня и околността не са достатъчно запознати с политическата ситуация в България. Нямахме посещения на политиците, на политическите партии от България. Първите дипломати, тоест държавни представители идват по моя покана през 2018 г. по повод откриването на Българо-сръбския център и оттогава започва, така да кажа, процесът на възстановяване на българската духовност и идентичност във Враня, благодарение на бившия посланик в Белград Радко Влайков. Сега това сътрудничество продължава с Генералното консулство в Ниш и консула Димитър Цанев, както и с посланика на България в Белград Петко Дойков."

Дарко Аначков

Аначков смята, че местните българи са доволни от политиката, провеждана от Министерството на образованието, и от това, че има много повече българи, които следват в български университети. Но сред българското малцинство в Сърбия има недоволство от дългото чакане за получаване на българско гражданство.

Попитан как ще коментира интернет реклама, която призовава хората без адресна регистрация в София да гласуват в Сърбия, Аначков предположи, че тя е насочена към българите, пътуващи в деня на вота през западната ни съседка.

"Аз бях няколко пъти председател на секционна избирателна комисия, бил съм и зам.-председател и секретар в Генералното консулство и знам, че има много българи, които пътуват транзитно и, преминавайки покрай някоя от секциите тук, например през Ниш, те гласуват."

Аначков разказа пред Радио България и за инициативата на техния Българо-сръбски център, наречена "Културна дипломация на младите хора между България и Сърбия":

"Това е проект от Министерството на външните работи на България. Реализацията започна от януари тази година. Целта е да включим младите хора – училища, културни институции от цяла Югоизточна Сърбия. Да покажем на сърбите тук и някои положителни неща за България. Защото знаете в Сърбия какво е отношението към България, особено в Югоизточната част на страната – ако започнем от Враня, в Сурдулица е още по-сложно – знаете за сурдулишките мъченици, които ги наричат и т.н. – Лесковац, Ниш, Пирот, Цариброд, Зайчар. Обхванахме всички тези места. Смятаме, че младите хора – и сърби, и българи, са най-добрите културни дипломати. Защото те нямат предразсъдъци, каквито имат примерно възрастните хора. Затова избрахме да запознаем младите с българската култура, с идентичността на българите, малко да променят мнението си за България чрез културата."

Снимка: БГНЕС
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37
Снимка: Facebook/ Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

Българското беше представено в "Европейското градче" в Кишинев

"Европейско градче" беше открито в центъра на молдовската столица Кишинев на днешния 9 май, специално за Деня на Европа. В събитието се включиха президентът Майя Санду и еврокомисарят Йоханес Хан. В рамките на "Европейското градче" страните членки..

публикувано на 09.05.24 в 17:17