Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Въпреки напрежението българите в Охрид гласуват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на българското сдружение „Хоризонти“ в Охрид Любчо Куртелов е бил първият, пуснал бюлетина в избирателната секция край Охридското езеро. За Радио България разказа, че въпреки напрежението срещу българите в града от последните месеци, избирателната активност ще достигне тази от предходния вот. Българските граждани в югозападната ни съседка гласуват в посолството ни в Скопие, в Генералното консулство в Битоля, в Кавадарци, Прилеп, Струмица, Тетово и Охрид.

На предишните избори през есента на 2022г.  в Охрид са гласували близо 65 избиратели и надеждите са днес броят им да е същият. Но Любчо Куртелов не е оптимист: “Тенденцията е да се намалява броят. Не че е бил много голям - 170 мисля, че беше най-голямата бройка гласували на избори тук“.

По какъв начин случващото се в Охрид в последните седмици  – закриването на клуба „Цар Борис III“ и побоят, който беше нанесен над негов член, се отразява на желанието на сънародниците ни да гласуват на български избори?

„За съжаление климатът не само в Охрид, но и в Северна Македония е такъв, че хората са резервирани. Да не употребя по - тежка дума, че малко се страхуват и това се отразява на явилите се да гласуват“, анализира Куртелов и не скрива, че усеща промяна в отношението на съгражданите си македонци към българите в града:

Любчо Куртелов

„Да, има една по-голяма резервираност и в личните контакти, да не говорим за социалните мрежи. С това са запознати и доста от българските граждани, които следят тези процеси във Фейсбук и другите социални мрежи. Насади се една омраза към България и към българите за съжаление и това е лошо, но да се надяваме, че това е апогеят. От тук нататък да станат нещата по-добри в нашите отношения.“

Събеседникът ни, който работи и като екскурзовод в Охрид и цяла Северна Македония, споделя наблюдения за спад на интереса от страна на българските туристи към страната му. „Въпреки че няма реална опасност, психологията си прави своето“, казва той. Убеден е, че няма да има промяна по отношение политиката на България спрямо Северна Македония, независимо коя политическа сила поеме управлението у нас:

Проблемът не е в България, проблемът е тук - в политиката на македонското правителство и още повече в македонските медии, които насаждат омразата и насочват хората антибългарски. Така че не виждам как тези избори биха променили нещата. Обаче е интересно това условие, не от България, но от Европа, което е поставено на Северна Македония – да влязат и българите в македонската конституция. От това зависи, как ще се развиват нещата. Не трябва да си българин в Македония ако искаш просперитет и ако искаш бъдеще за себе си и за младите. Трябва да гледаш към Европа, а пътят към Европа, пътят към Запад, минава през Изток, , тоест през България. Искам да кажа, че най-малкото, което трябва е нашите отношения да се нормализират.“

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея"

В Чикаго вече се предусеща ритъмът на най-мащабното българско културно събитие в Северна Америка – фестивалът "Верея". Датите на форума тази година са от 25 до 28 април. Очакват се 40 български танцови трупи от цяла Америка. Вълнението сред участниците..

публикувано на 25.04.24 в 07:05

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната . Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени..

публикувано на 23.04.24 в 14:15

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35