Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Първи реакции на участниците в изборите

| обновено на 02.04.23 в 23:05
Единствено ДПС дадоха официално изявление пред медиите след края на изборния ден.
Снимка: БТА

От партия ГЕРБ с лидер Бойко Борисов и СДС заявиха, че няма да дават нито брифинг, нито изявление за медиите относно резултатите от предсрочните парламентарни избори тази вечер. Единствената реакция към момента оттам е пост в социалните мрежи на пиара на Борисов Севдалина Арнаудова. "Арестуваха го! Арестуваха ни! Гониха ни! Чегъртаха ни! Удариха ни с Магнитски! Платиха над милион на телевизии да работят за тях и срещу него! И накрая – равен! Обединени "добрите сили" с всичките си сили, екстри и манипулации зад себе си, са колкото него! Това е голямата победа на Борисов!", написа Арнаудова.

От "Продължаваме промяната" – "Демократична България" и БСП обявиха, че няма да коментират резултатите от изборите днес.

"Възраждане" очакват да бъдат трета политическа сила в новия парламент. Това каза Цончо Ганев, заместник-председател на "Възраждане". Партията няма да участва в управленска коалиция, тъй като "двете водещи партии искат да вкарат страната ни във война". В края на изборния ден лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че партията му прави революция и се превръща в първостепенна политическа сила. Единственото правителство, което "Възраждане" ще подкрепи, е правителство с мандата на "Възраждане".

"Не очаквайте от нас да чертаем разделителни линии. Ние призоваваме за диалог. В ситуацията, в която се намира държавата, на политиците ни са нужни разум, отговорност и диалог. Ще положим необходимите усилия, за да има редовно правителство", заяви на пресконференция първият осмелил се да говори пред медиите след края на изборния ден лидер – на ДПС – Мустафа Карадайъ.
По предварителни оценки ДПС постига целите, които си е поставило – да има най-малко четирима народни представители от Кърджали. Това заяви на пресконференция кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС Хасан Азис. Според него за този резултат на движението е помогнала хартиената бюлетина. "Категорично отстояваме позицията, че не трябва се ограничават начините за упражняване на изборното право на хората и това помогна на голяма част от хората да упражнят своя глас", каза Азис. ДПС по предварителни прогнози на различните агенции влиза с четвърто или трето място в парламента.

Ако ИТН влезе в парламента, ще се опита да гарантира, че 49-ото Народно събрание ще бъде работещо, "за да бъдат спокойни българските граждани“. В това увери Станислав Балабанов от "Има такъв народ" в първи коментар след края на изборния ден. "Всички български граждани искат да няма червени линии, защото те няма да понижат цените и да регулират инфлацията. Ще се опитаме да водим едни нормални разговори в следващия парламент“, каза още Балабанов.

От "Български възход" и "Левицата" засега се въздържат от заявления пред медиите.

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35

Започна предизборната кампания за вота "2 в 1" на 9 юни

От 00:00 часа на 10 май България е в 30-дневна предизборна кампания. Това е шестата агитационна кампания за национален парламент в рамките на 3 години и половина. Особеното обаче е, че сега за доверието на избирателите ще се борят както кандидати за..

публикувано на 10.05.24 в 01:30

България и Азербайджан подписаха декларация за стратегическо партньорство

Декларация за стратегическо партньорство между България и Азербайджан подписаха президентите Румен Радев и Илхам Алиев.Българският държавен глава е на официално посещение в Баку. В последните 2 години Радев и Алиев се срещат за четвърти път.  Двете..

публикувано на 08.05.24 в 16:30