Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Китай решава дали ще подкрепи мира или войната в Украйна

Йенс Столтенберг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Китай осигури смъртоносни оръжия за Русия, това ще бъде историческа грешка с дълбоки последствия. Около това послание се обединиха външните министри на НАТО, заяви генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг след двудневното заседание на министрите от пакта. Столтенберг отново повтори, че на този етап няма доказателства за доставки на смъртоносни оръжия на Русия от Китай, но допълни, че НАТО наблюдава действията на страната много внимателно.

Преди срещата с китайския президент Си Цзинпин френският президент Емануел Макрон заяви пред медиите във френското посолство в Пекин, че всяка страна, оказваща помощ на Русия във войната срещу Украйна, става съучастник в агресията и нарушител на международното право, а това не е в интерес на Китай. "Продължителната война също не е в интерес на Китай", добави Макрон, съобщи AFP.

Междувременно посланикът на Китай в ЕС Фу Цун омаловажи като "риторическа фигура" съвместното изявление от 21 март на лидерите на Русия и Китай в Москва Владимир Путин и Си Цзинпин, за "безграничната дружба". Дипломатът поясни, че Китай не поддържа войната на Русия срещу Украйна и не предоставя оръжия на руската страна, се подчертава в анализ на Института за изследване на войната - ISW.

"Това, което усилва отбранителния потенциал на Украйна, подсилва и Полша", пише в Туитър страницата на кабинета на полския премиер. По време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава той подписа споразумение с полския премиер Матеуш Моравецки за доставки на полски бронирани машини Rosomak, самоходни миномети Rak, противозенитни ракети Piorun и изтребители МиГ. Обсъдено е и създаването на общи заводи за военна техника и боеприпаси.

В началото на визитата на Зеленски полският земеделски министър Хенрик Ковалчик подаде оставка заради гневните фермери в страната срещу вноса на зърно от Украйна. Ковалчик обяви, че подава оставка заради решението на Еврокомисията да удължи безмитния внос в ЕС на зърно от Украйна до юни 2024 г., предава REUTERS

Зам.-ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Сибиг заяви пред в-к "Financial Times", че Киев ще е готов да поведе преговори за бъдещето на окупирания Крим, когато украинската армия проведе успешно контранастъпление в Херсонска област и достигне административните граници на полуострова, каквато беше позицията на разделение преди началото на войната.

Снимки: ЕПА/БГНЕС, БТА
По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

САЩ призоваха Скопие да не провокира България и Гърция

Вашингтон призова Скопие към непрекъснати усилия и реформи за постигане на напредък в присъединяването към ЕС. "Насърчаваме продължаването на диалога между Северна Македония и България, който се корени в общия ангажимент за бъдещето на страната като..

публикувано на 14.05.24 в 10:47

България и ЕС няма да ревизират преговорната рамка със Северна Македония

България не приема изявления и поведение, противоречащи както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Северна Македония е подписала. Това посочва в позиция президентът..

публикувано на 13.05.24 в 11:15

По съседски: Събития с балкански адрес

Еди Рама търси място в Атина за среща с албанската диаспора Всички партии в Гърция заявиха, че е нежелателно посещението на албанския премиер Еди Рама в Атина. На 12 май гостът иска да се срещне с албанската диаспора, предава..

публикувано на 10.05.24 в 10:35