Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кралят на цветята е българин и живее в Мелбърн

13
Снимка: личен архив

"Каквото и да кажеш, кажи го нежно, като цвете!", това са думи на един българин, посветил целия си живота на изкуството и на красотата. Ганчо Тасков живее в Мелбърн, Австралия, където се слави като Кралят на цветята, заради фантастично красивите си цветни инсталации, с които обира овациите на всички световни изложения. Най-новата изява на фитодизайнера е огромна цветна структура под наслов "Сътворението" на Международното цветно биенале в Мелбърн, състояло се преди дни. "Занимавам се с естетика и модна илюстрация, с графика и живопис, преминал съм през всички художествени стилове" – казва Ганчо. Въпреки че живее повече от 4 десетилетия от другата страна на Земното кълбо, България е все така близо до сърцето му и често пътува за Кюстендил, където е роден преди 72 години:

"Дори не съм си променял името. Понеже тук трудно го произнасят и изписването му е специфично – Ганчо, ми казват – "хайде да бъдете Гани Тоскани!". Но това е прекалено италианско, не бих желал. Тогава казват – "стани Гери Томсън!". Но това е много английско, а аз се чувствам българин, предпочитам да се казвам Ганчо. Защото България е моята родина. Вярно е, израснал съм в един тоталитарен режим, но въпреки всичко аз я обичам, тя е изключително красива страна!" – казва Ганчо Тасков.

Усетът му към красотата се материализира и в домашната градина, където българинът отглежда всякакви цветя, включително и българска роза, а също и зеленчуци. Част от това богатство завършва на домашната трапеза, друга – се превръща в пъстроцветни скулптури. "Фитодизайнът е непорочно изкуство, в него няма кич и упадъчни явления", твърди известният българин, който редовно излага свои инсталации и в България. През 2019-та Ганчо откри изложба с фитодизайн в София, а приходите бяха използвани за изграждане на къщички за деца сираци във великотърновското село Леденик, научаваме от самия него. Творчеството му е многопластово, и много често е свързано с любовта му към родината. Ето как Ганчо Тасков се готви да посрещне 24 май – деня на българската писменост, един от най-обичаните ни празници:

"Дори сега съм подготвил една изложба, която ще се казва "И ние сме дали нещо на света". Тя ще бъде на старинен пергамент на 13 славянски езика със псалми от библията и с фрески върху дърво, където също ще има псалми, но от Славейковата библия във връзка със 150-годишнината от нейното създаване. Другата ми изложба е графика, посветена е на художествената гимнастика – един от съвременните символи на България. Миналото лято имах изложба на тази тема в Кюстендил. Градът е люлка не само на изкуството и на художниците, но и на художествената гимнастика, защото е дал над 20 гимнастички на националния ни отбор.Откриването на тази изложба ще бъде на 1 октомври в Мелбърн. През 2022 г. я представих в Сидни, където бе посрещната с голям интерес и дори министърът на културата откупи две картини."

Творчеството му неотменно е свързано с благотворителност и с подкрепа на различни каузи. През 2022 г. в канадския град Ванкувър, българинът представи 12 платна с акварел на изчезващи животински видове в Австралия по покана на Световната организация за защита на животните, а средствата отидоха за тяхната защита. Ганчо е многопластов артист с различни таланти. В края на 80-те години на 20-ти век, той е бил два пъти личен дизайнер на Лейди Даяна. Ето какво си с помня от нея:

"Тя бе много мила, естествена, непринудена, свенлива, затова я наричаха Принцеса на народа и ако не беше кралският протокол, тя щеше да се държи като обикновена съвременна изискана млада дама. За нея проектирах шест вечерни тоалета. Имам все още нейните благотворителни писма и смятам да ги продам на търг в Лондон, защото чрез тях искам да помагам на хората и по-специално на деца сираци, изоставени на улицата" – каза в заключение Ганчо Тасков.


Вижте още за успешни българи в чужбина:

Вижте творби на Ганчо Тасков в галерията

Снимки: архив на Ганчо Тасков

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:

Още от категорията

Веска Чернева и нейните хартиени снежинки

Щом запрехвърча първият сняг, Веска Чернева се залавя да твори своята бяла приказка. С помощта на най-обикновена ножичка и хартия тя е изработила над 5300 изящни снежинки – постижение, ненадминато в целия свят. Всъщност, животът ѝ винаги е бил..

публикувано на 05.12.23 в 12:50

Най-красивата омъжена европейка е българка

През миналата година тя спечели наградата в националния конкурс "Мисис България Интернешънъл", а преди дни бе обявена за най-красивата омъжена европейка. Манита Вартан отнесе титлата "Мисис Европа 2023" на престижния конкурс в Истанбул. Нашата..

публикувано на 01.12.23 в 11:35
Боян Ангелов в студиото на Радио България

Боян Ангелов: В езика е закодирана човешката философия

Най-старата писателска организация в Европа – Съюзът на българските писатели – отбелязва 110 години от своето основаване с официални чествания в София. Председател на съюза е Боян Ангелов – български поет, литературен историк и критик, философ и..

публикувано на 15.11.23 в 19:25