Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие трябва да изпълни поетите ангажименти към ЕС, казва френският посланик в София

Посланик Жоел Мейер
Снимка: БГНЕС

Страните от Западните Балкани имат своето място в ЕС, ако те наистина го искат, заяви за БГНЕС френският посланик в София Жоел Мейер.

Френското предложение е плод на колективен труд на всички държави в ЕС. Северна Македония трябва да осъществи необходимите реформи преди да се присъедини към ЕС. Двустранната историческа комисия има за цел да постигне консенсус в общата история на двете страни и да се напишат учебници, които споделят една и съща визия за общата история, подчертава дипломатът.

„В този смисъл Северна Македония трябва да промени Конституцията си – това е ангажимент поет от властите на Северна Македония с цел да включи в нейната Конституция българската общност и да вземе предвид правата на тази общност. Колкото повече се забавя промяната, тя забавя и членството в ЕС. Не искам да подценявам усилията, които това изисква да се случи, които също трябва да се сблъскват със съпротивата на едно много националистическо общество, което може да бъде повлияно от мнението на трети страни – Русия, която има за цел да разделя обществата, но ако Скопие е приела да промени своята Конституция, то можем да считаме, че Скопие вижда по-голяма причина да се присъедини към ЕС“, заявява Мейр.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

“Медиана”: ГЕРБ води с 12% пред “Възраждане”, трето е ДПС

Три седмици преди изборите за национален и за европейски парламент ГЕРБ води с 27,5% пред “Възраждане” с 15,7% и ДПС с 14,2%, според социологическо изследване на агенция “Медиана”. Проучването е проведено между 12 и 18 май 2024 г. с 978 души чрез пряко..

публикувано на 19.05.24 в 09:46
Хилари Клинтън

Българските жени са по-добре представени в НС и корпоративния сектор от много страни по света

България изпреварва много от държавите по света по представителство на жените в парламента, както и на високи позиции в корпоративния сектор, заяви бившият американски секретар Хилари Клинтън на специална среща на Clinton Global Initiative в София...

публикувано на 19.05.24 в 09:06
Румен Радев

Румен Радев: На тези и на следващите избори ще избираме между войната и мира

Неприемливо е продължаването на войната в Украйна и невъзможната победа над Русия да се представят като единствено възможен изход, заяви пред журналисти в Ямбол президентът Румен Радев. По думите му, всеки ден от войната е пагубен и той се отразява..

публикувано на 18.05.24 в 14:09