Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за рисуване на птици

Снимка: bulgarian-illustration.com

Тази събота, 8 април, край Голямото езеро в Южния парк в София, всички любители на птиците са поканени да уловят в картина с бои, моливи, пастели или с фотоапарат техния живот в естествената им среда. Там, всяка утрин се разпяват над 65 вида представители на птичия свят, сред които големи и сини синигери, сойки, патици, косове и др. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, в партньорство с Национален природонаучен музей – БАН, Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори – ДАФНИ и издателство "Българска илюстрация". 

В края на месеца пъстрите рисунки ще бъдат изложени в Националния природонаучен музей при БАН, а желаещите, които нямат възможност да дойдат в Южния парк, ще могат участват онлайн, като изпратят снимки на творбите си на milena@bulgarian-illustration.com до 24 април 2023 г. Издателство "Българска илюстрация" ще продължи темата за птиците в градска среда със специално издание.

Празникът води началото си от времето на Втората световна война, когато през 1943 г. в Лондон, седемгодишната Дори Купър посетила в болницата своя вуйчо, който страдал от депресия. В опита си да го разведри Дори го помолила да ѝ нарисува птица. Той успял да скицира по детски разкривена червеногръдка, която развеселила малкото момиче. Заразителният ѝ смях дал сили на вуйчо ѝ да се опита да гледа по-ведро на живота.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебният премиер отива в Брюксел за лидерска среща на ЕС

За трайно уреждане на конфликта ще е нужен диалог между всички страни, се подчертава в заключителното комюнике подписано от 80 страни в Швейцария на международната конференция за мир в Украйна. В документа, подкрепен от мнозинството участници се..

публикувано на 16.06.24 в 17:33

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ не дава повече ключа от управлението на друга политически сила

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да помогнем на хората бързо. Но само при вариант, в който направим правителство. Това обеща лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на посещение в пострадалите от градушката села в област Велико Търново...

публикувано на 16.06.24 в 12:18