Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват паметника на Христо Ботев в Кишинев

Снимка: Научно дружество на българистите в Молдова (НДБ)

В молдовската столица Кишинев започна ремонт на паметника на българския поет и революционер Христо Ботев. Според инициаторите на обновяването - Научно дружество на българистите в Молдова, освен реставрация на самия паметник, ще се облагороди и прилежаща територия около мемориала.

Проектът е подкрепен от българското Министерство на външните работи по програма "Българската помощ за развитие". Общата стойност на проекта е близо 19 000 евро, като 16 500 евро осигурява България.

Паметникът на Христо Ботев е вторият най-значим български монумент в Молдова след паметника "Шипка". Не е ремонтиран от издигането му преди 46 години. Срокът за завършване е 2 юни 2023 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35

Андромахи Барди – момичето, което превърна българската си различност в сила

" Казвам се Андромахи Барди . Аз съм на 22 години , бивша ученичка на Българско то неделно училище " Св. св. Кирил и Методий " в Атина, а сега вече и преподавател там. Живея в Атина, родена съм тук, но майка ми е от..

публикувано на 04.06.24 в 10:30