Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край българския бряг на Дунав създадоха първа защитена зона за есетри

Снимка: WWF

Защитена зона до село Ветрен и езерото Сребърна пази есетрите по Дунав, съобщи еко организацията WWF.  Защитената местност „Есетрите-Ветрен“ е 2884 декара или 404 футболни игрища. По заповед на еко министерството в зоната е забранен добива на инертни материали, драгирането на дъното, изхвърлянето на отпадъци, строителството на хидросъоръжения и затварянето на странични речни ръкави.

Целта е да се опазят малките есетрови риби, които са избрали този участък от Дунав за хранене и почивка по дългия им стотици километри път към морето.

Оцелели 200 млн. години, днес есетровите риби са застрашени да изчезнат. Човешката дейност пречи на сезонната миграция на рибите. В България, Румъния, Украйна и Сърбия има пълна забрана за улов на есетри.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор

В София бяха подписани два основни договора за изграждане на части от Вертикалния газов коридор, с което на практика стартират реалните дейности за повишаване на капацитетите между Гърция и България и България и Румъния. След завършването на..

публикувано на 06.06.24 в 14:34
Клаудия Шейнбаум, Румен Радев
Снимки: БГНЕС, БТА

Румен Радев покани новия президент на Мексико Клаудия Шейнбаум да посети България

Президентът Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум по повод избирането ѝ за президент на Мексиканските съединени щати. Българският държавен глава изрази увереност, че традиционните връзки на уважение и ползотворно сътрудничество между страната ни..

публикувано на 06.06.24 в 14:25
Росица Матева

6100 кандидати за депутати, от които 1826 жени, ще се борят за доверието на избираталите

На 9 юни избирателите ще имат на разположение общо 9356 машини за гласуване в страната и 245 в чужбина, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева пред бТВ . Тя уточни, че ако по някаква причина в дадена секция..

публикувано на 06.06.24 в 13:28